Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Loka brunn redovisar vinst

På kort tid har Loka brunns ägare, Spendrups, vänt förlustsiffror till plus. Vinsten 2010 blir 5,7 miljoner kronor och nu investeras 40 miljoner kronor i anläggningen.

Annons
Glad vd. - Vi ska nyinviga hela Loka brunn i oktober, berättar vd Mia Spendrup efter vinståret.

– Det är en storsatsning vi gör. Vi totalrenoverar flera fastigheter och vi bygger ett helt nytt badhus och så nyinviger vi hela Loka brunn i oktober, berättar Mia Spendrup, vd på Loka brunn.

Fem av de totalt 54 fastigheterna på hotellanläggningen renoveras från grunden just nu. Det gamla badhuset, som byggdes på 1980-talet, stängs för gott i april och rivs och ett helt nytt badhus byggs i stället.

Det var i december 2007 som Spendrups bryggeri köpte anläggningen i Loka från stiftelsen Loka brunn. Det var en anläggning med många år av ekonomiska bekymmer. Även Spendrups hade minussiffror första verksamhetsåret men 2009 blev det ett överskott på 1 miljon kronor och 2010 blir resultatet, enligt det preliminära bokslutet, plus 5,7 miljoner kronor. 2010 omsatte Loka brunn totalt 58,8 miljoner kronor.

– Vi köpte Loka för att bedriva lönsamma affärer och vi har genomfört hårda effektiviseringar, faktiskt ända ner på saltkornsnivå. Vi har också satsat aggressivt på marknadsföring och reklam för att nå fler kunder.

Affärsplanen är att öka omsättningen med minst 5 miljoner kronor per år, men 2011 väntas bli blir ett ”mellanår” med ett sämre slutresultat på grund av alla byggprojekt på anläggningen.

– Det vi tappar tillfälligt det närmaste halvåret tar vi igen desto bättre när badhuset och renoveringarna är klara.

Antalet gästnätter har ökat, från 20200 år 2009 till 26200 år 2010. Antalet spa-gäster ökade samma period från 5000 till 8000.

Spendrups bryggeri äger varumärket Lokavatten och en ambition är att förstärka kopplingen mellan Loka brunn och Lokavatten. Bland annat ska en vattensalong byggas i Loka kyrka för att förhöja upplevelsen av att ”dricka brunn”.

Mer läsning

Annons