Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokala politiker säger nej till vindkraft

Orrmosshöjden är inte en lämplig plats att placera vindkraftverk på. Det anser de politiska partiernas gruppledare med anledning av företaget Frisk vinds planer.

Annons

Företaget Frisk vind AB, med säte i Karlskoga, har ansökt om bygglov hos Hällefors kommun. Tanken är att etablera två 150 meter höga vindkraftverk på Orrmosshöjden, söder om Grythyttan.

Ärendet handläggs av Bergslagens miljö- och byggförvaltning, BMB.

Länsstyrelsen avråder

Länsstyrelsens områdesskyddsgrupp har tidigare lämnat sina synpunkter och avråder från en etablering här. Området är inte lämpligt anser gruppen och hänvisar till att det finns både natur- och upplevelsevärden att ta hänsyn till.

Länsstyrelsen har också påpekat att stora investeringar gjorts när reservaten bildats. Enligt uppgift handlar det om mer än 250 miljoner kronor genom Naturvårdsverket och länsstyrelsen de senaste tio åren.

Nu har även de politiska partiernas gruppledare yttrat sig, Annalena Järnberg (S), Samuel Ericson (V), Göran Strömqvist (M), Ulrika Mellkvist (C) och Barbro Stein (GL). Även de motsätter sig en etablering i detta område.

- Området innehåller stora naturvärden och ligger i anslutning till naturreservatet Murstensdalen och i en av länets tre värdetrakter för skyddsskog. Stora resurser har lagts på att bevara området och planer finns för reservatsbildning, framhåller gruppledarna.

Relativt orört område

Det föreslagna området är relativt orört och rikt på variation och är därför viktigt för kommunens långsiktiga utveckling anser politikerna. Man säger också att Hällefors kommun jobbar med en översiktaplan och ska i den avgöra vilka områden som kan vara aktuella för vindkraft. Den processen anser man inte ska föregripas.

Yttrandet ska tas upp i kommunstyrelsen på tisdag för att sedan lämnas vidare till BMB, där beslut om bygglov fattas.

Mer läsning

Annons