Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalerna är för dyra och luktar illa

GRYTHYTTAN. Förskolans lokaler luktar illa, de är inte anpassade för barnomsorg och hyran är för dyr. Det är huvudargumenten när all barnomsorg plockas ut ur Sörgården.

Annons

Exakt när barnomsorgen flyttar och vart är, som NA berättade på fredagen, inte klart.

– Behovet av barnomsorg i Grythyttan ökar och de ökade behoven vill vi möta med långsiktiga lösningar. Till att börja med flyttar förskolan troligen in i paviljonger, men visionen är att bygga nya lokaler till förskolan i Grythyttan om vi kan hitta investeringsutrymme för det, säger Stefan Backius (V), ordförande i bildningsnämnden.

Orsaken till luktproblemen på Sörgården är kopplat till byggnaden. Den är byggd på pålar på gammal våtmark.

Förbjöds av miljöskäl

Enligt analyser finns kloranisoler i prover tagna i byggnaden. Det är ett ämne som bildas när virke behandlat med klorfenol utsätts för fukt. Klorfenol skyddar virke från mögel och användes ofta i byggnader förr. Av miljöskäl förbjöds det 1978.

Totalt sett är det tryck på hela barnomsorgen i Hällefors kommun. Barngrupperna är stora generellt, vilket också diskuterades på senaste nämndmötet.

– Föräldrar till barn i förskolan har påtalat detta problem för oss och vi är medvetna om att barngrupperna är stora. Samtidigt sitter vi med sparkrav och en ansträngd ekonomi så det är inte ett enkelt problem att lösa.

Bildningsnämnden har nu tillsatt en arbetsgrupp som ska jobba med barnomsorgsfrågorna i kommunen.

Frågor som ska behandlas är barngruppernas storlek kontra personaltäthet, hur måltidsorganisationen ska se ut, hur tillgängligheten till barnomsorgsplatser är och hur barnomsorgen ska organiseras i förhållande till grundskolans nya centralorganisation.

Mer läsning

Annons