Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Luktproblemen oroar på Sörgården

Oro har uppstått angående luktproblemen på Sörgården bland föräldrar, anhöriga och personal, att det ska vara farligt.
– Vi har konsulterat experter som påvisar att så inte är fallet, säger Jan Larsson, vd för Boab.

Annons

Att framtiden för Sörgården är oviss är ett faktum, men problemen med lukt som undersöktes i början av året har lett till ytterligare diskussioner mellan fastighetsägaren Hällefors bostads AB och kommunen som hyresgäst. I Sörgården finns servicehus för äldre, ålderdomshem samt förskoleverksamhet. Åldersomshemmet, det särskilda boendet, ska läggas ner enligt beslut i omsorgsnämnden men servicehuset görs om till trygghetsboende.

Lukten orsakas enligt en rapport från Bergslagens arbetsmiljö AB av att byggnaden är uppförd på gammal våtmark, på pålar. I byggnaden har använts impregnerat virke. Enligt analyser finns kloranisoler i prover som tagits inomhus. Det är ett ämne som bildas när virke behandlat med klorfenol utsätts för fukt. Klorfenol skyddar virke från mögel och användes ofta i byggnader förr. Medlet förbjöds dock 1978.

Bergslagens arbetsmiljö säger att lukten är en klar sanitär olägenhet, men kan inte säga något om dess farlighet.

– Lukten upplevs otrevlig, men det finns inget som påvisar att den ska vara farlig. Vi har låtit göra noggranna undersökningar, säger Jan Larsson.

Eftersom personer som vistas i lokalerna och andra berörda känner oro har Boab beslutat skicka ut ett brev där man förklarar situationen.

– Vid fyra provtagningar av externa specialister har samtliga prover visat att det inte finns något hälsovådligt i varken inbyggt material eller luften, säger fastighetschef Svante Actins som tycker det är beklagligt att felaktiga uppgifter cirkulerar.

I början av nästa år ska Boab åtgärda problemen genom en ombyggnad.

– Situationen är inte unikt på något sätt, men ärendet är prioriterat, säger Jan Larsson.

Mer läsning

Annons