Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malet mjöl och bollrace när Forsens dag firas

Vattnet forsar fram vid Grythytte Qwarn och Cornelis Östlund ser fram emot bollracet.
- Jag har inte vunnit tidigare, men man får aldrig ge upp, påpekar han.

Annons
Fingertoppskänsla. Mjölnaren Kjell Möller gnuggar mjölet mellan fingrarna för att bedöma när det är färdigmalt. Vid sidan står kollegan och brodern Lennart Möller.BILD: BIRGITTA SKOGLUND

Tunga moln hänger över Grythyttan när Forsens dag arrangeras av Kristina Henricsson vid Grythytte Qwarn, men besökarna var utrustade med både parapyler och regnkläder.

Cornelis Östlund och Linnéa Jansson söker skydd inne i kvarnen när regnet kommer och där passar de på att anmäla sig till bollracet. I en korg ligger alla färgglada och numrerade plastbollar i väntan på att bli isläppta i den strida strömmen.

- Nu väljer jag nummer 2. Kanske den släpps i bland de första och har störst chans att vinna, resonerar Cornelis.

- Nummer 57 får det bli, säger Linnéa utan omsvep.

Bakom barnen jobbar mjölnarna och bröderna Kjell och Lennart Möller för att få det bästa mjölet från kvarnen som dunkande dragits igång.

- Dinkel, säger Kjell, tar upp lite mjöl och känner i nypan på kvaliteten.

- Det ska finnas viss struktur.

Det handlar om fingertoppskänsla när mjölet bedöms vara färdigmalt.

Många stannar intresserat upp och tittar när mjölnarna jobbar, men flera av barnen springer ut och tittar på hästarna i stället. Gabriella Rönn Larsson har tagit med sig Bella och Figge och får hjälp av Beatrice Saxin. Viola Olsson tittar längtansfullt på de stora djuren. Lite sugen är hon.

- Men jag vill nog rida på den lilla, säger hon, pekar på Figge och sitter snart i sadeln.

Så släpps forsen på. På givet klockslag öppnas dammluckan och vattnet strömmar.

- Forsens dag är en tradition som startades av Hembygdsföreningen. Vatten är en fascinerande kraft och när jag tog över kvarnen kändes det roligt att kunna fortsätta, säger Kristina Henricsson.

En ridtur. Viola Olsson tar sig en funderare om hon ska rida eller inte. Beatrice Saxin tar hand om hästen Bella.
Bollracet. Frågan är vilka bollar som kommer att gå snabbast i vattnet. Linnéa Jansson och Cornelis Östlund väljer bland numren.
Kraftfullt. Att se vattnet forsa fram tilltalar många och trots regntunga moln slöt folk upp för att vara med om Forsens dag i Grythyttan.

Mer läsning

Annons