Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måltidsteater som retar alla sinnen

Måltiden står i centrum för en ny teaterupplevelse. Föreningen Måltidsteatern i Grythyttan har storslagna planer för nästa år, men börjar med en aptitretare redan på onsdag.

Annons
Stora planer. Den nystartade föreningen Måltidsteatern i Grythyttan tror på konceptet att kombinera teater med måltid. På onsdag ges ett smakprov i arrangemanget En afton i måltidens tecken. Nästa år hoppas föreningen kunna presentera en nyskriven pjäs och ge ett tjugotal föreställningar.

En totalupplevelse i fråga om mat och teater där alla sinnen får sitt. Sten Valegren är initiativtagare och hoppas kunna spinna vidare på det måltidskoncept som redan finns i kommunen, inte minst i Grythyttan.

Det var under sina promenader i hembyn, dit Sten har återvänt efter 23 år i framför allt Libanon och några år i Egypten, som tankarna väcktes. Målet är att stärka Grythyttan som måltidsdestination.

– Min förhoppning är att kunna vara en deltagare i ortens utveckling, där vi ser möjligheterna.

Sten tog kontakt med sina forna vänner och bollen kom snabbt i rullning. Den ideella föreningen Måltidsteatern i Grythyttan bildades.

– Kanske hände något när jag såg målningen av det bibliska motivet ”Den sista måltiden” i kapellet i Rockesholm, byn strax utanför Grythyttan. När jag sedan kom till Kalastorget i Måltidens hus och såg ytterligare en variant av motivet startade tankarna. Gastronomiska teatern i huset är ju dessutom en fantastisk lokal.

Sten vill kombinera mat och teater, men inte till någon vanlig matlagningsföreställning.

– Vi måste skriva nytt, men då krävs pengar. Tanken är att engagera en känd författare där ”Den sista måltiden” är utgångspunkten. Förhoppningen är att sätta upp en pjäs nästa år i Gastronomiska teatern med ett tjugotal föreställningar.

Ambitiöst håller Sten med om, men han tror på idén.

– Många åker på teaterresor till storstaden. Jag vill vända på kuttingen. Landsbygden behöver staden, de behöver oss. Vi erbjuder publiken en helhetsupplevelse där alla sinnen får sitt.

Allt inleds med en så kallad aptitretare. Ett smakprov som ska övertyga inbjudna gäster att bli en del i projektet. Det handlar om att hitta sponsorer.

Föreställningen på onsdag i Gastronomiska teatern heter En afton i måltidens tecken. Biskop Martin Lind kåserar om kärleken och förlåtelsen där måltiden blir betydelsefull. Bakom honom ska det bakas ett bröd.

– Publiken får uppleva det sensuella degknådandet och dofter sprids i lokalen. I pausen får den som vill smaka.

I andra akten kåserar kocken Sigrid Bárány under temat Kärlek i munnen, om kärleksmåltider och maten som bro. Bakom henne ska det lagas mat.

– Hela arrangemanget avslutas med en gemensam måltid på Gästgiveriet. Där ges tillfälle att diskutera, utbyta tankar och upplevelser från kvällen.

En fördjupad och lustfylld upplevelse där teater och måltid kombineras är konceptet. Detta ska vara början till något mycket mer tror Sten.

Idékläckare. Sten Valegren har återvänt till Grythyttan efter tjugotalet år utomlands och hoppas nu kunna stärka måltidskonceptet ytterligare i bygden.

Mer läsning

Annons