Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många långa diskussioner i fullmäktige

Till sist blev budgeten för 2016 klubbad av kommunfullmäktige. Men vägen dit var minst sagt omständlig.

Annons
Knivigt läge uppstod i Hällefors kommunfullmäktige. Såväl V som SD anser att fördelningen av pengarna i budgeten till skola och omsorg bör diskuteras och beslutas av fullmäktiges ledamöter, inte av kommunstyrelsen. Tillsammans diskuteras en återremiss.

Mötet blev riktigt långt. En av punkterna som krävde både tid och funderingar kring detaljer var kommunens budget för 2016 och planen de kommande åren fram till 2020. Majoriteten (S, GL, M, LPO) har som Annalena Jernberg (S) uttrycker det arbetat fram en utvecklingsstrategi för mandatperioden där färdriktningen anges. Hon anger även nyckelorden kreativitet och framtidstro.

Christina Johansson (M) redovisade utredningsuppdragen man lägger fram - simhall, gymnasieskola även för morgondagen, mötesplatser, kvalitativa yrkesutbildningar, cykelväg Hällefors-Grythyttan.

Totalt rör det sig om en driftsbudget på drygt 385,3 miljoner kronor där fullmäktige ges drygt 2,1 miljoner. Samtliga oppositionspartier V, C och SD vänder sig helt emot att kommunstyrelsen ska hantera och besluta om hur övriga pengar ska fördelas till verksamheter som skola och omsorg.

– Jag vill understryka att det är fullmäktige som är högsta beslutande instansen där ledamöterna är direktvalda. Beslutet om fördelningen borde tas i fullmäktige, här ska debatten tas, säger Johan Stolpen (V).

– Att kommunstyrelsen ansvarar för fördelningen av pengarna är helt absurt. När det gäller omsorg och skola är det en principiell fråga och borde tas i fullmäktige, framhåller Fredrik Dahlberg (SD).

Lars-Göran Zetterlund (C) är av samma åsikt. Oppositionspartierna talar om ett stort demokratiskt underskott.

– Det är en ny politisk organisation, ja. Men det behöver inte vara så här. Man kan ha en annan budgetprocess om man vill, säger Stefan Backius (V) och tillägger att han fick sina farhågor besannade och därför motsatte sig från början införandet av den nya politiska organisationen.

– Detta är en allvarlig inskränkning som har skadat demokratin i Hällefors. En enda nämnd borde inte hantera så mycket pengar, säger Backius.

V och C lade fram egna budgetförslag. V yrkade dessutom på återremiss på övriga punkter i majoritetens budgetförslag.

Här uppstod en viss spänning. SD lutade också mot återremiss och Fredrik Dahlberg bad om ajournering, att mötet tar paus, för att kunna diskutera frågan med V.

Det slutade med att SD gav stöd till hela V-förslaget, lite tvehågset. Innan klubban föll för majoritetens förslag begärdes votering, rösträkning. En tredjedel av församlingens röster skulle räcka för en återremiss, men så blev det inte. Sju händer från V och SD var inte nog, det hade behövts ett par till.

C valde att inte sälla sig till övriga i oppositionen.

Majoriteten har därmed lyckats få igenom sin budget för kommande år och fem år framåt.

Mer läsning

Annons