Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många språkgrupperi grundskolan

Grundskolan erbjuder i dag modersmålsundervisning i sex olika språk. Trots detta är det invandrarelever som inte får någon sådan undervisning alls.

Annons

Det krävs en grupp om minst fem elever om kommunen ska ge modersmålsundervisning. Det är också så att eleven själv måste göra ett medvetet val och önska undervisningen förklarar Helena Sjöberg som ansvarar för den organisatoriska delen av verksamheten.

Tjugo språkgrupper

I dag finns tjugo olika språkgrupper fördelat på omkring 150 elever i grundskolan. Ambitionen är att så långt som möjligt erbjuda alla som vill och har rätt till modersmålsundervisning samt även studiehandledning för undervisning i andra ämnen. Svårigheten att hitta lärare är orsaken till att man inte kan leva upp till denna ambition.

– Vi har en lärare anställd på heltid samt ytterligare fem på deltid. Ofta drar vi nytta av barnens föräldrar, men kravet är att de kan hyfsad svenska och klarar den pedagogiska delen, säger Helena Sjöberg.

Viktigt kunna svenska

Lärare i modersmål måste själva kunna ta till sig innehåll i kurs- och läroplaner samt kunna kommunicera med övrig personal. För att kunna ge studiehandledning i andra ämnen är det viktigt att kunna svenska påpekar Helena Sjöberg.

Mer läsning

Annons