Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill slå vaktom kulturskolan

Kulturen är ofta styvmoderligt behandlad och måste ständigt försvaras. Det framhåller Gunilla Josefsson, en av flera kulturarbetare som oroas över kommunens planer att förändra kulturskolan.

Annons
Att inlemma kulturskolan helt i grundskolan är en förändring som oroar. Det finns de som tror att kulturämnenas status och kvalitet   blir sämre om förslaget genomförs.

I ett brev till kommunstyrelsen har en mindre grupp personer framfört åsikter kring kommunens förändringsplaner. En av dem är Gunilla Josefsson. En grupp företagare har också sammanställt en skrivelse kallat näringslivsupprop för kulturskolan. En av undertecknarna är Alf Wikström från Bredsjö kulturkooperativ.

En stark oro

I båda skrivelserna uttrycks en stark oro och ett befarande att kulturskolan kommer att raseras. Man vill att frågan tas upp till ytterligare diskussion innan beslut fattas.

– Beslutsfattarna säger att detta inte görs som en besparing, men jag är övertygad om att det är så ändå. I kristider är det ofta kulturen det sparas på, säger Gunilla Josefsson.

– Det är enkel matematik att ta in det socialekonomiska perspektivet. Sparar vi här får vi betala dubbelt upp senare, när ungar får problem.

Egen status

I dag har kulturämnen som dans och bild börjat få en egen status, tack vare en fristående kulturskola. Att lägga över ämnena i grundskolan tror Josefsson inte kommer att göra kulturämnena rättvisa. Tyngden och statusen riskerar försvinna.

– Tillräckligt många väktare finns kring lagstadgade ämnen som matte och svenska. Vi måste värna om kulturämnena. De ger barnen ytterligare språk att uttrycka sig med.

Håller med

Alf Wikström håller med. Det som oroar honom mest är att beslutsfattarna kanske inte förstår vilka processer det handlar om, vad det är man egentligen äventyrar.

– Om kulturskolan blir en del av grundskolan är jag rädd för att kulturämnena marginaliseras, inte ses för vad de faktiskt är. Den kreativa processen kan försvinna. Man tycker det räcker att göra något kul och sjunger en sång på svenskan.

Wikström påpekar att hela idén där Hällefors som kommun satsar på kulturen som utvecklingsfaktor försvinner.

– Det är svårt nog som företagare att jobba med kultur på en mindre ort.

Näringsidkare med kulturinriktning är oroliga att beslutet om att integrera kulturskolan i grundskolan försämrar förutsättningarna.

– Det går snabbt nu. Beslutandet har en kort process, men det får stora konsekvenser.

– I kristider är det ännu viktigare att satsa på kulturen. Det samlar och ger kraft. Det ser vi inte minst historiskt.

Levande samhälle

Ingen vill dock skapa motsättningar utan talar om balans. Det ena behöver inte utesluta det andra för att skapa ett levande samhälle.

– Det får inte bli ett vi mot dom, säger Alf Wikström.

Mer läsning

Annons