Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångmiljonunderskott i bildningsnämnden

Bildningsnämnden beräknar att budgeten kommer att överskridas med 5,2 miljoner kronor. Nämnden har begärt mer pengar från kommunfullmäktige men något besked på detta har inte fullmäktige lämnat.

Annons
Diskussioner på bildningsnämnden. Kenth W. Johansson (M) och Birger Antonsson (S) diskuterar åtgärdsförslag. Martin Eklund (S) syns också i bild.

– Vi har minskat det beräknade underskottet från 7,3 till 5,2 miljoner kronor under inledningen av året. Att vi fått ned det beräknade underskottet beror på hyressänkningar och att vi fått effekt på reduceringar redan under 2013, berättar Tina Lanefjord, chef på bildningsförvaltningen.

Nämnden begärde redan i slutet av förra året ytterligare 5,3 miljoner kronor för att klara sin budget.

– Vi kommer att landa där någonstans i resultat och det är en tydlig signal till fullmäktige om var budgetgränsen går, säger nämndordförande Stefan Backius (V).

På nämndens möte på onsdagen diskuterades ekonomin och vilka sparåtgärder som behöver göras för att klara budgeten. Backius framhöll under mötet att han ansåg att kommunfullmäktige ger alldeles för snäva budgetramar till nämnden.

Kenth W. Johansson (M) efterlyste ett åtgärdsprogram där olika alternativ till beslut presenterades. De åtgärder som redovisades på mötet saknade alternativ, framhöll Johansson.

– Jag vill se olika reduceringsförslag, med konsekvenser, ställda mot varandra när vi ska ta ett beslut, sade Johansson.

Mötet bestämde att tjänstemännen ska arbeta vidare med att ta fram förslag på fler långsiktiga sparåtgärder.

På mötet redovisades sparåtgärder som är på gång till en sammanlagd summa på 4,4 miljoner kronor under 2013-2015. Det handlar om varsel av tjänster som redan är lagda på 8,17 heltidstjänster och om beräknade effekter av hyresreduceringar.

Av dessa åtgärder beräknas 2,2 miljoner kronor kunna ge effekt under år 2013.

Mer läsning

Annons