Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marschen utgår men dagen består

Socialdemokraterna och LO-facken ställer in första maj-tåget. Dagen ska uppmärksammas ändå, men utan den traditionella marschen.

Annons
Slutmarscherat i Hällefors. I alla fall ska ingen första maj-marsch ske i år har S och LO-facken bestämt. Bilden är från första maj-marsch i Hällefors 2008. ARKIVBILD: BIRGITTA SKOGLUND

Kommunalråd Ritha Sörling (S) ger två huvudanledningar till varför marschen ska ställas in.

– Det ena är för att vi inte har musiken med i tåget längre när orkestern Harmoni inte längre finns, det andra är att allt färre människor går med i tåget.

Förankrat hos LO-facken

Första maj-firandet har diskuterats på Arbetarkommunens möte och beslutet att slopa marschen är förankrat där som hos LO-facken. Men dagen ska uppmärksammas med festligheter vid Folkets hus med tal och fika.

– Vi gör ett annorlunda firande i år och bestämmer sedan hur vi gör de följande åren.

Att nyttja de musikaliska krafterna från kulturskolan till första maj-musiken vill inte Sörling göra med hänvisning till att kulturskolan inte ska vara partipolitisk.

Politisk manifestation

– Nej, första maj är ju speciellt eftersom det är en politisk manifestation och självklart finns det både ungdomar på kulturskolan som föräldrar till barn på kulturskolan som inte tycker det skulle kännas okej att vara med på ett första maj-tåg och det har jag all respekt för.

Mer läsning

Annons