Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massor av ljusa idéer

Tolv olika designidéer, tolv olika solcellslampor. Nu visas resultatet av Nödhus-projektets Uppdrag solcellslampa i Formens hus.

Annons
Hatt som också är en lampa. Berber Hobbenschot och Erni Taleb visar hur hatt-lamporna ska bäras.

– Det är ett tak på den här lampan för att det inte ska komma regn på själva lampan. Och så är den gjord så den lyser åt alla håll samtidigt så att flera människor kan använda den på samma gång, berättar William Lindin Bäcklund.

William är en av alla de unga designers som har deltagit i Uppdrag solcellslampa. Det är en designsatsning inom nödhusboende-projektet.

Praktisk lampa

Uppgiften är att konstruera en praktisk lampa som drivs av solceller. Eleverna i årskurs 4–5 på Snäckeskolan har tillsammans med gymnasieelever på Rinman Education jobbat fram konstruktionerna som nu presenteras. Arbetet inleddes med diskussioner och skissande och gruppvis jobbades det fram designlösningar som sedan tillverkades i två olika prototyper.

Att jobba som lampdesigner var både enkelt och svårt, tycker William.

– Det svåra var att veta vilka material vi skulle tillverka lamporna i. Det enkla var att bygga ihop lampan, säger han.

Form och funktion

Hanna Keller berättar om den runda solcellslampan som hennes grupp har jobbat fram.

– Den kan bäras i remmen runt halsen eller fästas på väskan. Och den ska vara i plast så att den inte blir för tung.

Just lampan som Hannas grupp har designat får ett hedersomnämndande av Johan Karlsson och Dennis Kanter från nödhusboende-projektet.

– En lekfull form och väldigt tydliga funktioner. Och en stor sollcell som gör att lampan laddar sig fort och med en stor batterikapacitet, säger Johan Karlsson.

Alla eleverna har samlats i Formens hus denna dag för en genomgång av hela projektet. I höst ska eleverna genomföra ett studiebesök hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som en avslutning på sitt designuppdrag.

Lysande idéer. Julia Larsson, Hanna Keller och Emma Borr i samtal om lampdesign med rektor Christina Bennermalm.
Solcellslampa med tak. William Lindin Bäcklund demonstrerar lampan som lyser åt alla håll och kan användas av flera personer samtidigt.
Uppdrag solcellslampa. Designuppgiften ingår i det IKEA-finansierade nödhusboende-projektet. Dennis Kanter och Johan Karlsson har genomgång med eleverna.

Nödhusprojektet

År 2009 utvecklade Formens hus i samarbete med designhögskolor en serie designlösningar för humanitär katastrofhjälp.

Ikea-stiftelsen gick med i projektet 2010 och satsade 5,5 miljoner kronor. Designlösningar som ger människor tillgång till skydd, rent vatten och matlagning vid nödhusboende vid katastrofsituationer ska utvecklas.

Nödhusboende-projektet har nyligen beviljats ytterligare 300 000 kronor fördelat på två år i ett samarbetsprojekt med bland annat Kungliga tekniska högskolan, KTH, och Eindhovens tekniska universitet i Holland.

Mer läsning

Annons