Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mästartitel i flera grenar

Hällefors yxkastare har nått stora framgångar i sommar. Nu kan de titulera sig både svenska- och nordiska mästare i flera grenar. Klubbens Eric Larsson tror att det beror på deras gemensamma träningar.

Annons
Precision. Från 6,1 meters håll skall de träffa stubben på 1,52 meters höjd. Specialberäknade mått för att yxan skall snurra exakt ett varv.

Varje tisdag klockan sex träffas yxkastarna vid Västra Gäddsjön. Där tränar de tills det blir mörkt.

– Jag skulle säga att 95 till 100 procent av våra framgångar beror på att vi tränar tillsammans, säger Eric Larsson, aktiv i klubben och även ordförande i Svenska Yxkastarförbundet.

– Man kan stå och nöta själv, men du blir en bättre kastare av att stå med andra, för då kommer störningsmomenten in i bilden.

Under klubbens

träningar råder vanlig tävling, där poängen sammanställs och vinnare koras.

Till dagens omgång har ett 20-tal man i alla åldrar dykt upp. En av dem är 12-åriga David Saxholm, som vann brons i juniorklassen på de nordiska mästerskapen den 30–31 juli.

– Det var kul, jag har aldrig varit på någon så stor tävling innan, säger han.

När han insåg att han kommit trea var han mer lättad än glad.

– Det var skönt att det var över, jag var så väldigt nervös.

David Saxholm började träna tack vare sin pappa, Anders Saxholm, som även han nådde stora framgångar under NM. Fyra medaljer i loggingsport blev facit, varav två av dem var guld.

Men än är inte säsongen över. I helgen väntar tävling på hemmaplan.

Efter tre guld och ett silver på SM, ett guld och ett brons på NM samt två guld, ett silver och två brons i logging, hoppas de kunna avsluta säsongen med stil.

Ordförande Tage Skogh har klubbens målsättning spikad.

– Storslam vore önskedrömmen, säger han.

Mer läsning

Annons