Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats klipper till sina kunder

Med pojkrummet ovanför huvudet har Mats Elfman hållit kam och sax i händerna i snart femtio år. Han gick i sin fars fotspår, fast han egentligen inte alls hade tänkt så.

Annons
Hårfint. Visst hänger det på håret när en frisör ger sig i kast med sin uppgift. Lars Trillkott började klippa sig i salongen redan på 40-talet. Nu anförtror han sedan många år Mats Elfman uppgiften.

Frisersalongen är en minst sagt hemtam plats för Mats Elfman. Ovanpå salongen hade Mats sitt pojkrum från han var fem år och familjen flyttade in i huset. Efter skoldagens slut slängde han in väskan hos pappa i salongen och begav sig sedan direkt till idrottsplan några stenkast bort. Idrott var det enda som intresserade då.

– Jag ville inte plugga, men gick ut realskolan. Sedan visste jag inte riktigt vad jag skulle göra.

Det var pappa Evert som anmälde sin son till frisörskolan.

– Okej, jag provar väl, tänkte jag. När skolan väl började vaknade också intresset. Då tände det verkligen till.

Mats satt modell för andra frisörer som deltog i olika tävlingar.

– På så sätt fick jag se yrket från en helt annan sida och började träna frisyrklippning själv.

Uppmuntrad av de som redan tävlade ställde Mats själv upp i Svealands mästerskap i frisörsyrket. Året var 1964.

– Så vann jag! Roligt var ju att slå frisörer som jag såg upp till. Nu var jag kvalificerad till SM där jag kom tvåa och gick därmed vidare till Nordiska mästerskapen, där jag också kom tvåa.

Tävlandet hamnade trots framgångarna på någon hylla. Mycket förberedelser och träning krävdes och Mats tyckte inte tiden räckte till, med vardagens alla göromål. Som färdig frisör 1965 jobbade han på i sin fars salong. Där fanns också Gösta Hagberg. Han hade börjat redan på 40-talet och var en av de anställda som följde med när salongen blev Elfmans.

Lars Trillkott är en av stamgästerna som hängt med i alla växlingarna.

– Gösta var den första som klippte mig. Det var i mitten på 40-talet, sedan tog Evert vid. Nu är det Mats. Det känns tryggt och bra, säger Lars.

Mats tog så småningom över salongen när fadern gick i pension. Mycket har hänt genom åren, moden kommit och gått. Alla minns de 60-talet tydligt.

– Då var salongen en samlingsplats, särskilt på lördagarna innan ungdomar skulle ut på dans. Man ville få sitt hår fönat. För att det skulle gå lite snabbare hjälpte ungdomarna varandra att tvätta håret, berättar Mats.

Så kom 70-talet, en kärv tid för frisörer. Alla skulle ha långt hår...

– Hårdrocken följde. Det blev en tuff tid för många. Frisöryrket har alltid följt samhällsutvecklingen, haft förebilder i kändisvärlden eller bland seriefigurer och filmkaraktärer.

Att hänga med är viktigt, men roligast är det sociala umgänget med kunderna framhåller Mats. En del människor har han följt genom hela livet, från första till sista klippningen. I vissa fall har barn och barnbarn följt familjens klipptraditioner.

Samtalen har varit många och skiftande. Vädret är nog det i särklass vanligaste ämnet, men allt mellan himmel och jord avhandlas i salongen.

Nu förbereder sig Mats för att varva ner. En ny era står för dörren. Nyligen sålde Mats salongen till Jenny Nyheim som tar över verksamheten inom kort. Men helt lägger inte Mats saxen på hyllan.

– Nej, jag kommer nog att klippa till en och annan ett tag till.

Tävlingsbidrag. Mats Elfman tävlade under en period i frisöryrket och hade några i sin omgivning som ställde upp som modeller. Det var 60-tal, ett frisyrmode som är på väg tillbaka.
Lars Trillkott har i egenskap av stamkund följt växlingarna i salongen i flera decennier.

Företagets bakgrund

Elfmans frisersalong i Hällefors startade 1949. Då tog Evert Elfman över salongen efter sin företrädare Nils Wikström.

Att Evert Elfman blev frisör var en slump. Allt började med att brodern Erik Elfman fördärvade sig i benet på en hö-gaffel och inte kunde ta över som skogvaktare efter sin far. Erik valde frisöryrket i slutet av 20-talet och när det blev mycket att göra i den egna salongen bad han sin bror Evert att hoppa in och hjälpa till. Då jobbade bröderna i Kristinehamn.

Evert öppnade en egen salong i Kristinehamn i början av 30-talet. Efter några år fick han tips om att en frisersalong var till salu i Hällefors och beslutade sig för att flytta med familjen.

Frisöryrket

Frisöryrket har en mycket lång historia och det sägs att de första frisörerna fanns redan på egyptiernas tid.

Arkeologer har funnit att antikens egyptier stylade sina frisyrer på ett sätt som påminner om vårt moderna hårmode. Yrkesfrisörer ska ha funnits i Egypten redan 5 000 f.Kr.

Håret har haft stor betydelse för människan genom tiderna på olika sätt. I gamla testamentet berättas om hjälten Simson, hur han förlorar sin kraft då håret klipps av. Ett tema som finns i fler hjältesagor, myter och sägner.

Hår från en död människa kunde under medeltiden tjäna som en talisman mot demoner och häxor.

Människor bestraffades också under medeltiden genom att få håret avklippt och så sent som efter andra världskriget klipptes håret av så kallade tysketöser i hela Europa.

Håret kan ses som människans prydnad. Men vissa väljer av olika skäl att raka av det helt. För vissa, framför allt präster och munkar, har det handlat om religiös skallighet.

Organisation

1894 bildades Stockholms frisörförening.

1907 bildades Svenska frisörsföreningen.

1910 startades de första frisörsskolorna i Sverige.

I dag organiseras frisörerna i Frisörsföretagarna.

Anställda frisörer organiserar sig ofta i Handelsanställdas förbund.

Snack i frisörsalongen

Det var på håret.

En hårsmån ifrån...

Nu är det klippt.

Döm inte hunden efter håret.

Ett hår av hin.

Att tvåla till någon.

Ge någon en blåsning.

En dum blondin.

Det gör mig gråhårig.

Ett hår då och då gör bonden skallig.

Som att klyva ett hårstrå.

Grå tinningarnas charm.

Att ha silver i håret.

Kort hår är snart borstat.

Lyfta sig själv i håret.

Dra alla över en kam.

Mer läsning

Annons