Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mediapolicy tas upp igen

Kanske blir det tredje gången gillt när kommunstyrelsen nästa vecka ska ta beslut om en ny mediapolicy. Efter kritik har policyförslaget arbetats om tre gånger.

Annons

Nils Funcke från Statens Yttrandefrihetskommitté är en av kritikerna. Kommunstyrelsen har därför bjudit in Funcke till sitt möte på tisdag. Funcke har meddelat att han inte har möjlighet att närvara.

Däremot har Funcke skrivit ett förslag på hur kommunens nya informations- och kommunikationspolicy kan inledas.

I det tredje policyförslaget är inte Funckes textförslag med. Kommunens nya egna förslag överensstämmer med intentionerna i Funckes text, anser kommunchef Lena Sahrblom och informationschef Torsten Schnaars i beslutsförslaget till kommunstyrelsen.

Kommunens nuvarande policy är från år 2004. Den behövde uppdateras, ansåg politikerna. Ett nytt policyförslag presenterades för kommunfullmäktige i februari 2012. Förslaget sågades av politiker och av Funcke. Dokumentetet kunde med sina formuleringar leda till en tystnadskultur, befarade Funcke. Att kommunens medarbetare vid mediakontakt bör informera sin chef, var den mening som kritiserades allra hårdast.

Kommunen tog då hjälp av en jurist på Sveriges kommuner och landsting och skrev om policyförslaget, När detta andra förslag fanns klart i april sågade Funcke även detta på flera punkter redan innan det hann till kommunstyrelsen. Att det saknades en beskrivning av meddelarskyddet, alltså de anställdas rätt att på egen hand och anonymt kontakta media, var den allvarligaste bristen, enligt Funcke.

Nu betonas det i policyförslag nummer tre att alla anställda i kommunen har meddelarfrihet och att de omfattas av meddelarskydd och efterforskningsförbud.

Mer läsning

Annons