Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer resurser behövs i förskolan

Fler speciallärare behövs i grundskolan om målen ska uppnås. Det innebär också ökade kostnader.

Annons
Tina Lanefjord, förvaltningschef Hällefors kommun.

Budgeten för 2015 är inte fastställd ännu och inför det arbetet signalerar bildningsnämnden att det behövs ytterligare resurser, det vill säga mer pengar jämfört med tidigare, i bland annat grundskolan.

– Vi går mot bättre måluppfyllelse, men har i dag framför allt problem med bristen på speciallärare och specialpedagoger. Vi vill ha in dessa resurser redan i förskolan för att möta behoven på ett tidigt stadium, säger förvaltningschef Tina Lanefjord.

Traditionellt har kommunen hittills inte jobbat med specialpedagoger i förskolan, men det skulle enligt Lanefjord vara en lönsam åtgärd ur flera synvinklar. Inte minst för elevernas skull och för att uppnå skolans mål, nationella mål som säger att samtliga grundskoleelever ska klara godkända betyg.

– Vi ser att ett ökat behov av stöd finns. Att börja jobba tidigt med detta ger effekter som förmodligen kommer att märkas senare. Forskning visar på detta, säger Lanefjord.

Ett problem i sammanhanget är att det i dagsläget är svårt att rekrytera speciallärare och specialpedagoger då det inte finns heltidstjänster att erbjuda. Med minskat elevunderlag blir deltidstjänster och kombinationstjänster allt vanligare, vilket inte är lika attraktivt.

Mer läsning

Annons