Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mera samverkan om Björskogsnäs

Ett utökat samarbete med länsstyrelsen och Hällefors kommun är önskemål från båda parter. Ett första möte har hållits och fler är planerade.

Annons

I en fastighetsutredning som pågår inom Hällefors kommun ingår att titta närmare på bland annat naturreservatet Björskogsnäs utanför Grythyttan. Syftet är att få ett helhetsgrepp för att kunna planera för framtiden. Det är också ett sätt att se över ekonomin och jaga kostnader.

– Vi måste sålla bort en del, så är det, säger kommunstyrelsens ordförande Ritha Sörling (S).

Kommunstyrelsen har tidigare gett kommunförvaltningen i uppdrag att se över möjligheterna att sälja Björskogsnäs.

– Vi har däremot aldrig diskuterat att vi ska sälja området. Vad vi gör är vi utreder saken för att få så mycket information som möjligt, för att kunna fatta ett vettigt beslut, säger Sörling.

Attraktivt område

Nyligen hade kommunen ett möte med länsstyrelsen där man diskuterade Björskogsnäs framtid.

– Mycket givande och intressant. Vi fick redovisat om bakgrund och förutsättningar. Enligt uppgift är det 10 000 besökare i området per säsong, vilket jag inte kände till. Björskogsnäs är ett av länets mest attraktiva naturområden.

Förhoppningen från båda parter är att skapa ett utökat samarbete mellan kommun och länsstyrelse när det gäller Björskogsnäs framtid. Länsstyrelsen förvaltar området och har uppgiften att skydda naturvärdena. Kommunen ansvarar över byggnaderna.

Bidrag och hjälp

– Var och en har gjort sitt. Några direkta samtal har vi inte haft. Nu kan vi vidga kunskapen och perspektiven, det känns positivt.

Att det finns en del hjälp att få och olika bidrag att söka har Sörling blivit införstådd med.

– Det här ska vi ha med oss i den fortsatta beslutsprocessen.

I mitten av mars träffas parterna på Björskogsnäs för att fortsätta diskussionerna och ytterligare ett möte är inbokat i början av maj.

Kommunstyrelsen tar upp ärendet den 22 maj.

Mer läsning

Annons