Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner fattas i omsorgens budget

Omsorgen behöver 13 miljoner kronor mer i 2014 års budget. Plus att 5 miljoner saknas i årets. En kursändring är nödvändig enligt nämndordföranden.

Annons

Omsorgsnämnden vill ge tydliga signaler. Den budgetram som lagts är inte tillräcklig, varken i år eller 2014.

Nämnden går till kommunstyrelsen och begär 5 miljoner extra för 2013. Dessutom presenterar man en konsekvensbeskrivning för 2014 som visar att 13 miljoner kronor fattas om verksamheten ska fungera och följa lagen. Signalen till KS är att den budget som lagts är för låg.

Ordförande Barbro Stein (GL) hävdar bestämt att detta är en följd av misstag som skett under decennier.

– En kultur som har fått fortsätta.

Hjulspåren har blivit djupare och lett till panikåtgärder menar Stein. Efter vägen har det skapats egna hemmasnickrade modeller och system. Stein säger att Hällefors kommun inte hängt med i den utveckling som skett i samhället. Helhetssynen har saknats liksom det strikta och nära ledarskapet.

– Vi kan inte gå in i ett nytt budgetår med blundande ögon. Vi måste ärligt se verkligheten och anpassa oss.

Från tjänstemannahåll påpekas att i mätningar och analyser som genomförts av Sveriges kommuner och landsting och enligt principen Kostnad per brukare visar resultatet att Hällefors kommun har en väl fungerande verksamhet som också ligger kostnadsmässigt på rätt nivå. Konsultföretaget Ensolution gav omsorgsnämnden tidigare i år beröm för att inte sticka ut i fråga om kostnader. Förvaltningschef Anna-Karin Bergstén sa då att det kändes bra att få kvitto på att beslut som fattats ändå varit steg i rätt riktning.

Nu måste man gå vidare. Stein är trots situationen optimistisk. Någon svartmålning är det inte frågan om.

– Absolut inte. Vi är på väg upp. Det här klarar vi.

Delar av nämnden påpekar svårigheten att få igenom kraven, men ställer sig ändå bakom beslutet.

Mer läsning

Annons