Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misshandel av kvinnor ökade

År 2012 anmäldes nio fall av misshandel mot kvinna till polisen i Hällefors. År 2013 ökade detta till 18 anmälda fall.

Annons

– Det är svårt att säga exakt vad det här beror på. Det kan vara så att benägenheten hos kvinnor i Hällefors att anmäla den här typen av brott har ökat, säger Sven-Åke Hultman på polisen i Hällefors.

Det är i statistiken över antalet anmälda brott 2013 i polisområde Väst (Karlskoga, Degerfors och Hällefors) som det framgår att antalet anmälda fall av misshandel inomhus mot kvinna över 18 år har dubblerats på ett år. Förövaren i samtliga fall har varit en bekant till kvinnan. Det framgår dock inte om denne bekanta är man eller kvinna i statistiken.

Att fler anmälningar kommit in till polisen i Hällefors om misstanke om kvinnomisshandel kan också, enligt Hultman, bero på information om att detta brott kan och ska polisanmälas har nått ut bättre till kvinnor i riskgrupper för att drabbas av detta.

– Men vi vet inte exakt vad den här ökningen i vår anmälningsstatistik beror på just nu. Och vi kan utgå från att det finns ett stort mörkertal med fall av misshandel mot kvinna som aldrig kommer till polisens kännedom, både 2012 och 2013, säger Hultman.

Antalet anmälda fall av kvinnomisshandel i Sverige har ökat under lång tid, enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Att fler fall anmäls kan, enligt BRÅ, bland annat bero på att lagstiftningen ändrades på 1980-talet så att misshandlade kvinnor inte längre kunde ta tillbaka sin anmälan.

I brottsrubriceringen grov misshandel mot kvinna inomhus över 18 år noteras i Hällefors dock noll anmälda ärenden 2013 mot två året innan. I denna brottskategori tror Hultman att mörkertalet inte är särskilt stort.

– När det gäller grov misshandel mot kvinna blir som regel sjukvården och polisen inkopplade och därmed anmäls också dessa brott.

BRÅ berättar att det enligt större svenska frågeundersökningar framför allt rör sig om två särskilt utsatta grupper av kvinnor som misshandlas: ensamstående mödrar som främst utsätts för våld av närstående och kvinnor som blir utsatta för våld i yrkeslivet. Det är också i dessa två grupper som ökningen av anmälningar är mest tydlig i riket.

Drygt 85 procent av de som misstänktes för misshandel mot kvinnor år 2010 i Sverige, enligt BRÅ, var män. Omkring 28 400 fall av misshandel mot kvinnor över 18 år anmäldes under 2012 i riket, vilket är en ökning med 1 procent jämfört med året innan.

Totalt har dock antalet anmälda fall i hela kategorin misshandel minskat i Hällefors i statistiken, från 64 ärenden (2012) till 57 (2013).

– Vi har även en sammanlagd nedgång av det totala antalet anmälda brott i Hällefors från 2012 till 2013, från 819 till 700, säger Hultman.

Mer om anmälda brott i Hällefors

En minskning i antalet anmälda brott vad gäller stöld, inbrott och narkotikabrott har skett från 2012 till 2013 enligt polisens statistik. En enskild ökning kan dock ses i antalet anmälningar om stöld av cykel, från 14 till 29. Att antalet anmälda inbrott, trafikbrott, narkotikabrott har minskat något under fjolåret kan, enligt polisen, ha påverkas av att några få personer, så kallade livsstils­kriminella, i Hällefors satte av fängelsestraff.

Mer läsning

Annons