Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt tjänstefel utreds

En förundersökning har inletts mot Hällefors kommun gällande misstanke om tjänstefel. I fjol nekade tjänstemän att lämna ut offentliga handlingar till bland annat media.

Annons

Det var i september 2014 som tjänstemän på Hällefors kommun vägrade lämna ut begärda handlingar, trots att de var offentliga. Ulrika Mellkvist (C) engagerade sig i saken då en av omsorgsnämndens ledamöter var drabbad. Hon valde att göra en polisanmälan.

– För att säkra upp för framtiden, att detta inte sker igen. Offentlighetsprincipen är en av våra grundlagar, sade Mellkvist då.

Nu har åklagare enligt kriminalinspektör Sven-Olov Carlsson vid polisen i Örebro beslutat att en förundersökning ska göras. Han har själv hand om utredningen.

– Den här typen av ärenden är inte prioriterade tråkigt nog. Vi jobbar med grova brott också. Just nu finns dock lite tid över, säger Sven-Olov Carlsson.

Han har gjort en del förhör och planerar flera. När ärendet når en slutpunkt kan Carlsson inte svara på.

Hur allvarligt är den här typen av brott?

– Brottet i sig är allvarligt och ska utredas. Alla har rätt att ta del av offentliga handlingar och ska inte förvägras. Rent polisiärt är det tyvärr inte prioriterat.

Ulrika Mellkvist tycker det är bra att polisen tar saken på allvar.

– I botten är det frågan om demokratiska rättigheter, säger Mellkvist.

Mer läsning

Annons