Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjöd ska bryggas i en gul buss

De har investerat närmare fem miljoner kronor i en mjödfabrik i Hällefors. Inom några år beräknar Johan Pihl och Joel Karlsson att de ska producera 50 000–60 000 liter mjöd om året.

Annons
Ett provrör med mjöd. Med råvaror från Bergslagen. Johan Pihl och Joel Karlsson har startat en mjödfabrik i Hällefors.

Ett tjugotal metalltankar står uppradade längs den ena väggen i industrilokalen. I den andra delen av rummet står en tretton meter lång gul buss. På bussen står företagets logga Mjödhamnen AB tydligt skrivet med stora bokstäver. Bussen är mjödfabrikens bryggeri.

– Vi har ett mobilt bryggeri. I bussen har vi tre 900-literstankar där vi brygger mjödet. Basen i mjöd är honung och vatten och vi reser runt till biodlare och köper honung och brygger mjödet på plats, berättar Joel.

Lagras i sex månader

Bryggningen pågår i tio dygn. Sedan ska drycken lagras i sex månader och det sker i anläggningen i Hällefors.

Mjödhamnen är ett ungt företag. Entreprenören Johan Pihl och bryggaren Joel Karlsson startade med en import av mjöd som sedan utvecklades till en idé om egen produktion. Valet att etablera sig i Hällefors skedde av två skäl, billiga lokalhyror och länets geografiska läge med relativt god närhet till flera stora centralorter.

– Till sommaren räknar vi med att den första mjöden som vi har gjort ska kunna köpas på Systembolaget, säger Johan.

Lokala leverantörer

Företagsidén är att knyta produkten till lokala leverantörer och till regionala områden.

Sedan ska det tydligt framgå på varje flaska exakt varifrån råvarorna har hämtats.

De allra första mjödflaskorna beräknas enbart finnas som hyllvara på Systembolag i Kumla och Örebro, just för att råvarorna i den första produktionen har hämtats från det området.

Sedan turnerar mjödbryggeriet landet runt och de lokala produktionerna kopplas till de lokala Systembolagsbutikerna.

Honung och vatten

Basen i mjöd är honung och vatten. Sedan kan man smaksätta drycken om man önskar.

Här jobbar killarna fortfarande med smakutveckling. Bland annat har de provbryggt ett mjöd smaksatt med björksav från Rombohöjden, en by i Hällefors kommun.

Det finns många föreställningar om vad mjöd är, ofta felaktiga sådana.

– Mjöd är mjöd, men det påminner mer om vin än om öl och smakar ofta som ett sötare vitt vin, säger Joel.

I anläggningen i Hällefors ska även ett lokalproducerat öl bryggas, med namnet Bergslagsmölska.

En lagervara. Efter bryggning lagras mjödet i sex månader i stora tankar. Johan Pihl och Joel Karlsson beräknar att producera 50 000–60 000 liter mjöd om året.
En rullande mjödfabrik. Joel Karlsson och Johan Pihl har startat ett mobilt bryggeri. Mjödet bryggs i bussen och lagras sedan i Hällefors.

MJÖD:

Mjöd är en alkoholhaltig dryck som framställs genom jäsning av honung i vatten.

De äldsta arkeologiska fynd som tyder på kännedom om mjöd i Norden är mer än 4000 år gamla.

De allra äldsta fynden som visar på kunskap om mjödtillverkning har påträffats i Kina och är 9000 år gamla.

Mjöd har funnits i nästan alla forna kulturer. Mesopotanier, egyptier, greker, romare och mayaindianer hade alla någon form av mjöd och ofta ansågs mjödet vara gudarnas dryck.

Efter 1500-talet har mjöd blivit allt ovanligare.

Mer läsning

Annons