Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möbelriket överklagar konkursen mot stiftelsen Formens hus

Tingsrättens beslut att försätta stiftelsen Formens hus i konkurs överklagas av Möbelriket. Anders Wisth i styrelsen är kritisk till Hällefors kommuns agerande.

Annons

I slutet av mars beslutade stiftelseordförande Ritha Sörling (S) att lämna in en konkursansökan då hon ansåg stiftelsen hamnat på obestånd. Tingsrätten försatte någon dag senare verksamheten i konkurs.

I bakgrunden finns en uppgörelse om samarbete mellan Hällefors kommun och Möbelriket AB från november 2011. Nya styrelsen beslutades bestå av dessa två parter.

Anders Wisth, verksamhetsledare för Formens hus och Möbelrikets vd, är förvånad. Han säger att Sörling självsvådligt lämnat in konkursansökan utan att kommunicera detta med styrelsen.

Wisth hävdar att stiftelsen inte alls har hamnat på obestånd.

– Visst har det funnits bekymmer med ekonomin, men åtgärder har vidtagits. Med uppgörelsen mellan oss och Hällefors kommun finns det också en rekonstruktionsplan.

Wisth är också förvånad över att Rinmanstiftelsen lämnat en intresseanmälan om att driva designutbildningen Fidu i Hällefors. Enligt uppgörelsen mellan Möbelriket och Hällefors ska Fidu överföras till Lammhult hösten 2012.

– Inte heller detta har Hällefors kommun informerat oss om. Självklart reagerar vi på tillvägagångsättet.

Enligt Wisth har parterna ingen direkt dialog alls med varandra längre.

– Nej, Hällefors kommun har tagit in ett juridiskt ombud, så vi har gjort detsamma.

Bristen på kommunikation är uppenbar.

Intentionen från Möbelrikets sida är fortfarande att fullfölja planerna inom överenskommelsen.

Mer läsning

Annons