Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motion om mat avslås

Kostnaden för tremålsystemet inom kommunens särskilda boende borde sänkas enligt ett medborgarförslag. Men det tycker inte omsorgsnämnden.

Annons

Förslagsgivaren anser att kommunen borde följa konsumentverkets rekommenderade prissumma för mat som serveras inom omsorgens särskilda boenden. Det skulle innebära en sänkning med drygt 1 400 kronor för det tremålsystem som finns.

I utredningen som gjorts av en enhetschef förklaras att konsumentverkets rekommendation enbart täcker råvarukostnaden. Därmed tillkommer kostnader för tillagning och servering av maten.

Totalpriset för omsorgens tremålsystem 2009 var 2 910 kronor per person/måndad för boende i särskilt boende. Av detta utgör 1 450 kronor kostnader för tillagning och servering.

I utredningen påpekas att förbehållsbeloppet (summan som måste finnas kvar efter alla fasta utgifter) för personer i särskilt boende också är högre jämfört med personer i ordinärt boende. Beloppet är högre för att det ska kompensera kostnaderna när det gäller tremålsystemet.

Utredningen slår fast att priset för tremålsystemet därför bör anses vara skäligt.

Omsorgsnämnden har inga invändningar utan avslår medborgarmotionen.

Mer läsning

Annons