Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musik som knyter an till Hjulsjöbygden

Inom kort släpper folkmusikbandet Hjulsjökuntera sin andra cd-skiva. Plattan har samlingsnamnet ”Uj! Uj! Uj!” och innehåller såväl egenproducerat material som äldre låtar med anknytning till Hjulsjöbygden.

Annons
Hjulsjökuntera. Hasse Östman, Örjan Fredriksson, Helena Backius, Stefan Backius och Michael Friman. ARKIVBILD: ANDERS ALMGREN

– Vi har arbetat med vår nya skiva en längre tid nu och verkligen låtit projektet få ta den tid som behövs tills att vi kände oss nöjda, berättar Stefan Backius som är en av medlemmarna i bandet.

Hittat en kadrilj

– Bland annat har vi till denna skiva hittat en kadrilj från Hällefors vilket är otroligt roligt. Det har ju inte varit så enkelt att hitta nedtecknade kompositioner från Hällefors men detta är ett verk efter en spelman som bott i området Västerås utanför Sången.

Det var 2007 som Hjulsjökuntera släppte sin första skiva, en dubbel-cd med såväl nyproducerat lokalt musikmaterial som äldre låtar som de letat reda på.

– Kuntera är ju ett lokalhistorisk projekt där vi lyfter fram kulturavet och samtidigt är det ett musikprojekt för oss själva. Vi har hållit på i ett par år nu och fortfarande tycker folk att det vi gör är intressant vilket vi förstås tycker är kul.

Plattan har spelats in i musikstudion i Rombohöjden. Sedan har mixning skett hos ett annat företag och nu pressas skivan hos ett tredje företag.

Under hösten

– I och med att man skriver musiken, framför musiken och spelar in musiken är det bra om en annan person, som är utanför projektet, sköter mixandet. Någon som kan lyssna på det vi gjort med fräscha öron så att säga.

Ett exakt releasedatum är inte bestämt men i planeringen är det tänkt att ett officiellt releaseparty ska ske någon gång under hösten, sannolikt på DG kafé.

I Hjulsjökuntera ingår Stefan Backius, Helena Backius, Hasse Östman, Michael Friman och Örjan Fredriksson.

Mer läsning

Annons