Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nålar i stället för mediciner?

På ett femtiotal platser kan man få hjälp att gå ned i vikt och sluta röka genom öronakupunktur. Betty Hult hoppas att det snart ska vara möjligt även i Hällefors kommun.

Annons
Såg effekten. Behandlingshemmet, som sjuksköterskan Betty Hult tidigare arbetade på, använde sig av öronakupunktur.

Betty Hult är utbildad sjuksköterska och har egen firma vid sidan av timmarna i kommunens omsorg. Hällefors var bland de allra första kommunerna att ta till sig taktil stimulering och den vägen fick Betty utbildning i det, och så väcktes hennes intresse för alternativa behandlingar.

Nu hoppas hon få gehör för öronakupunktur som behandlingsmetod efter att själv ha gått kurs i detsamma. Det handlar om Nada öronakupunktur, en metod som visat sig effektiv som abstinensbehandling.

– Drömmen är att få arbeta med det i kommunen, säger hon och lyfter fram dess kostnadseffektivitet och få biverkningar jämfört med medicin.

I sommar genomför hon en studie för att lära sig mer. En handfull rökare får akupunktur men lever i övrigt som vanligt, i syfte att se om de ändå ändrar rökbeteende. Samma upplägg är det för försökspersonerna som hon testar om nålarna kan bidra med viktnedgång på.

– Vissa säger redan att de röker mindre utan att de tänker på det. Det är ju jättehäftigt, säger Betty.

Örats olika punkter kopplas till olika kroppsdelar.

Mer läsning

Annons