Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattlig inspektion i omsorgen

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har en rad synpunkter på omsorgen i Hällefors efter ett oanmält besök. Omsorgsutskottets ordförande Christina Johansson (M) är inte orolig. Åtgärder sker.

Annons
Mycket handlar om att lära känna de boende, se deras dygnsklocka, säger Ingrid Holmgren chef för kommunens omsorgsförvaltning.

Två inspektörer från Ivo genomförde en oanmäld inspektion natten mellan 22-23 januari för att se på bemanningen på vårdboendet Fyrklövern. De följdepersonalens arbete, gjorde iakttagelser som nedtecknades tillsammans med synpunkter.

Någon kritik har inte lämnats i det här skedet. Först har kommunen möjlighet att yttra sig över Ivos synpunkter före 2 mars.

Under en timme, kl 22-23, iakttog inspektörerna vad som skedde. Man noterar att det larmas konstant med 4-5 larm samtidigt samt att det kunde ta upp till 30 minuter innan vissa larm var besvarade. Vidare observerades att en boende vid flera tillfällen under denna timme ryckte i dörrhantaget på en låst avdelningsdörr. Man noterade även att en avdelning var obemannad vid flera tillfällen.

Inspektörerna har även intervjuat nattpersonalen. Sammantaget konstateras att arbetet är stressigt och personalen upplever svårt att hinna med vad de ska.

Det framkommer även att planerade åtgärder i lokalerna, som skulle innebära att avdelningsdörrarna hålls upplåsta nattetid, inte är genomförda.

Ingrid Holmgren är förvaltningschef. Hon har varit med och sammanställt ett svar till Ivo där en rad åtgärder redovisas.

– Mycket har redan genomfört. Vi har gått igenom Ivos rapport tillsammans med personalen. De är med i förändringsarbetet.

Oro har varit ett faktum nattetid på Fyrklövern, men Ingrid Holmgren säger att personalen upplever att det har lugnat ner sig.

– Vi har tagit fram rutiner och handlingsplaner för hur personalen ska agera när man inte mäktar med situationen. Sjuksköterska är arbetsledare och finns att tillgå alla timmar på dygnet. Det finns extra resurser att kalla in om så behövs.

En förklaring till ökad oro är flytten från Gillersgården som lades ner och till Fyrklövern.

– Hela boendet ska uppgraderas där bland annat avdelningarna öppnas till gemensamhetsutrymmena. Ingen ska behöva känna sig inlåst.

Vidare tittar man på detaljer som kan skapa lugn, som släckta lampor eller ett extra nattmål.

Personalstyrkan normalt ska vara fem nattetid men är i en övergångsfas sex.

Holmgren välkomnar Ivos besök och synpunkter.

– Vi lär oss hela tiden, men det känns att vi är på banan igen och på rätt väg.

Christina Johansson känner inte heller någon oro.

– Flytten skapade turbulens. Det ska inte vara avvikelser, men blev en konsekvens. Rutiner finns och ska följas oavsett var människor bor, det är självklart.

Problemen är till stor del kopplade till rutiner som inte har följts, säger Christina Johansson (M) ordförande i omsorgsutskottet.

Mer läsning

Annons