Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattskift inför julmarknad

GRYTHYTTAN. Tobias Johansson, sistaårsstudent vid restaurang- och hotellhögskolan, jobbade hela natten till söndag med att tillverka godis. Tidigt på morgonen var de olika sorterna framdukade på ett bord vid Kalastorget i Måltidens hus.

Annons
Nattjobb. Jesper Hagström ägnade natten och större delen av söndagen åt att kavla saffransdeg och baka bullar.  BILD: MICHAEL LANDBERG

– Det har varit mycket jobb, säger Tobias. Men det gör inte så mycket eftersom det är riktigt roligt. Förhoppningsvis kan vi sälja det mesta.

Studenternas julmarknad med egentillverkade produkter har blivit en tradition i samband med första advent. Evenemanget lockar många besökare till Grythyttan utifrån. Så också i år även om vädret inte var det bästa.

Tobias Johansson valde att göra mandelbiskvier med olika smaker. Vissa sorter gjorde han för första gången. Och flera av recepten har han själv hittat på.

– Jag använder bland annat ingefära, citron och tryffel, säger Tobias, som utbildar sig till kulinarisk kock och måltidskreatör.

Lyxbullar

Samtidigt som besökarna började strömma till pågick aktiviteterna i köket innanför Kalastorget för fullt. Isa Lindberg och Jesper Hagström var i full färd med att baka saffransbullar.

– Jag började baka klockan 4 i morse, säger Jesper. Vi har gjort en deg på 32 kilo. Den borde ge mellan 400 och 500 saffransbullar.

Studenternas saffransbullar är lite lyxigare än de som bakas i många svenska hem. Jesper och Isa snodde ihop en fyllning bestående av mandelmassa, smör och vaniljsocker. Extra dosering av bagerisaffran gav ytterligare fräg och smak.

– Vi har också hunnit med att baka ett vörtbröd med hemligt recept, säger Jesper, som utbildar sig till kock. Jag är inte så van att baka bröd. Men jag tycker det är kul att testa lite nya grejer. Förhoppningsvis får vi också lite sålt.

När Jesper Hagström är klar med studierna till sommaren tänker han ge sig ut och resa. Ambitionen är att utforska matvärlden.

– När jag gjort det tänker jag försöka få jobb som kock eller allt i allo på någon restaurang.

Godis. Tobias Johansson och Johanna Pettersson lockade besökarna vid Kalastorget med ett bord fyllt med egentillverkat godis.  BILD: MICHAEL LANDBERG
Biskvier. Flera hundra biskvier beräknades gå åt under dagen. Tobias Johansson hade fullt göra med att spritsa ut fyllning på biskvierna.  BILD: MICHAEL LANDBERGVägde degen. Jesper Hagström vägde degen till varje bulle, som skulle väga 75 gram, medan Isa Lindberg plockade fram bakformar.  BILD. MICHAEL LANDBERG

Mer läsning

Annons