Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturen fick dem att återvända

Vandrarhemmet Älghornet blir en STF-anläggning. Sico Dob och Els Dob, som driver Älghornet, räknar med 500 fler gästnätter om året med STF-anslutningen.

Annons
Väntar fler besök. Els och Sico Dob räknar med 500 fler gästnätter per år som STF-anläggning.

År 2006 köpte Sico och Els vandrarhemmet i Hällefors. Tidigt var en av ambitionerna just att få verksamheten ansluten till Svenska turistföreningen, STF.

Men Mårtensbo vandrarhem, som finns strax utanför Hjulsjö, var då STF-gård och familjen Dob fick nej från STF med motiveringen att Mårtensbo låg för nära Älghornet.

Nu är Mårtensbo vandrarhem inte längre STF-anslutet och anläggningen är till salu. Detta gjorde att STF kontaktade Älghornet och erbjöd dem ett avtal som gäller från den 1 januari 2011.

Det har hänt mycket sedan den holländska familjen Dob flyttade till Hällefors och övertog vandrarhemmet. I början av verksamhetens tid delade de byggnad med företagshälsovården.

– Då hade vi bara nio rum, ingen reception, inget vardagsrum och ett pyttelitet kök, berättar Els.

Året därpå hade de hela huset och i dag har anläggningen 16 rum och 45 sängplatser.

År 2009 hade de ungefär 3 000 gästnätter. 2010 räknar de med en ökning på några hundra gästnätter.

– Målet 2011 är att öka med 500 gästnätter med STF-anslutningen samt ytterligare 500 gästnätter kopplat till olika aktiviteter vi driver, säger Sico.

För det är genom att arrangera och förmedla aktiviteter som de vill bredda sitt gästunderlag. På sommrarna kanot, vandring, cykling, sportfiske och på vinter-

halvåret skidor, skridskor, isfiske. Och så förstås isskulpturering. Vandrarhemmet är med och arrangerar isfestivalen Isstjärnan i Sikfors.

– Vi hade redan från början bra gästbeläggning på sommaren, men på vintern var det sämre. Isfestivalen är ett sätt för oss att öka antalet gästnätter på vintern.

Naturen är det starka kortet när vandrarhemmet ska marknadsföras. Det är nära till mycket stora områden med skog och sjö. Det finns ett bra utbud med vandringsleder och en satsning på kanotleder på Svartälven pågår.

Första gången Sico och Els besökte Hällefors kommun campade de i Sikfors. De gillade naturen och människorna här. När de på internet såg att ett vandrarhem i Hällefors var till salu blev det affär och flytt till Sverige.

– Vi jobbade då båda på en stor turist- och fritidsanläggning i Tyskland, men vi ville göra något annat, något själva. Och när vi fick information om vandrarhemmet i Hällefors så mindes vi de där campingdagarna vi hade här för 23 år sedan. Här finns naturen, chansen till kanotpaddling och allt sådant som vi gör när vi själva ska ha semester. Det avgjorde att vi också sedan köpte vandrarhemmet.

Mer läsning

Annons