Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturstig i Hänglandstjärn

Över berg och genom trolska skogar, längs med strandkanter, förbi den gamla järnvägsbanken och via broar över porlande åar. Att fotvandra runt Hänglandstjärn bjuder på omväxlande och aktiva naturupplevelser.

Annons

– Hade slagugglan haft ungar i den här holken hade vi inte kunnat passera här under så enkelt. Då hade ugglan varit på oss, säger Nils Hultman.

En stor uggleholk sitter ganska högt upp på stammen av ett träd. Det är en av över 100 fågelholkar som har monterats upp här. Vi går på naturstigen Hänglandstjärn, en led som har anlagts inom projektet Naturens känsla.

– Fiskevårdsföreningen har sedan flera år ett antal fiskeplatser, en del med övernattningsmöjligheter, längs med Hänglandstjärn. Från detta väcktes idén om en naturstig, berättar Marina Nilsdotter Werdin.

I vintras var naturleden verklighet, detta tack vare många timmars ideellt föreningsarbete samt med stöd från bland annat länsstyrelsen och kommunen. I maj invigdes leden officiellt.

Den snitslade sträckan är 3,5 kilometer lång. Tolv informationstavlor finns monterade längs med vandringen. Här kan du läsa om allt från natur till kultur. Till exempel hur älven förr fungerade som sin tids timmertransportlastbilar. Eller hur pors och skvattram fungerar som krydda i alkohol. Hur fågelarters holkar ska byggas visas vid två holkstationer. Längs med stigen finns flera rastplatser med bänkar.

En grundläggande tanke med projektet Naturens känsla är att genom att få fler människor att uppleva naturen på ett mer genomgripande pedagogiskt sätt också öka människors varsamhet och naturvårdande vilja och förmåga.

Efter en stunds promenad kommer vi ut på en grusväg. Förr trafikerade både gods- som persontågstrafik förbi här. En skylt berättar att förr kallades tåglinjen i folkmun för ”flis-expressen”. En bro leder oss över älven och vi kommer in i ett område med en del så kallad gammelskog. Död ved lever, upplyses besökaren om. Döda träd är en livsnödvändighet för många växt- och djurarter.

– Har vi tur kan vi höra ljudet från tretåig hackspett. Den brukar vara här, säger Nils.

En skylt vid platsen berättar att hackspettens tunga kan vara ända uppemot 30 centimeter lång.

FAKTA: Hänglandstjärn är en del av Sävälven. Här finns bra fiskevatten. Tjärnen har inplanterad ädelfisk. Fiske kräver dock fiskekort. Projektet Naturens känsla är en samverkan mellan kommunens ”gröna” föreningar: fiskevårdsföreningen, jaktvårdskretsen, ornitologiska föreningen, friluftsfrämjandet, naturskyddsföreningen och orienteringsklubben. Planer finns att Hänglandstjärn blir reservatsskyddat.

Mer läsning

Annons