Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedskärningar oroar inte

Personalstyrkan inom barnomsorg och skola minskar vilket kan innebära kvalitetsförsämringar. Bildningsnämndens ordförande Ritha Sörling (S) är ändå inte orolig.

Annons

– Det är lätt att stirra sig blind på att vi tar bort personal. Vi får inte glömma att vi faktiskt också har färre barn och elever. Kullarna har minskat, säger bildningsnämndens ordförande Ritha Sörling (S).

Särskilt stöd

I bildningsnämndens verksamhetsberättelse för 2009 hänvisas bland annat till en kvalitetsredovisning där personalen påtalar upplevelsen av att barnantalet, grupperna, inom barnomsorgen är för stort.

När det gäller grundskolan har de senaste årens reduceringar inneburit begränsade resurser till elever i behov av särskilt stöd.

Fritidspedagogerna upplever att de inte hinner med och verksamhetens kvalitet blir lidande.

Sörling är medveten om situationen men tror inte att det finns någon anledning att vara orolig för framtiden trots att ytterligare nedskärningar kommer att genomföras.

Bildningsnämnden ska spara 6,7 miljoner kronor i år vilket innebär att 15 tjänster försvinner på sikt.

– Klart att det blir sämre då vi tar bort så mycket pengar, men skolledningen har inte signalerat någon oro och då känner jag mig ändå trygg.

Sörling hänvisar till att lärartätheten trots allt ligger på ungefär samma nivå sedan flera år tillbaka.

– Reduceringar sker i samklang med att elevantalet sjunker. Vi måste anpassa verksamheten till verkligheten. Lärartätheten blir en garant för att barn och elever får vad de behöver.

Bildningsnämnden har fått mindre pengar att röra sig med i år jämfört med 2009. Budgeten har sänkts från drygt 141 miljoner kronor till 132,7 miljoner.

Mer läsning

Annons