Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till flytt till Folkets hus

Hällefors folkhögskola vill flytta. Ett alternativ som undersökts är att flytta till Folkets hus, men det säger Folkets hus-föreningen nej till.

Annons

– Det är synd. Jag tycker vår utåtriktade verksamhet skulle passa utmärkt i Folkets hus, säger Susanna Stark, rektor på folkhögskolan.

I dag finns folkhögskolan i före detta barnomsorgslokaler intill Polstjärnan.

– Skolan växer, vi har i dag 155 elever, och våra nuvarande lokaler är inte ändamålsenliga och vi är trångbodda.

Flera alternativ för lokalfrågan finns med i tankegångarna. Ett är Folkets hus. Ett annat är att flytta till Fidu:s förra lokal vid Polstjärnan. Tillväxtenhetens framtid utreds och vad som sker med deras lokaler vid Polstjärnan är oklart. Att bygga om skolans nuvarande lokaler har också undersökts. Ritningar har tagits fram, men det finns ingen finansiering klar av den utbyggnaden/ombyggnaden i så fall.

– Vi vill vara en mötesplats för hela Hällefors och vi har verksamheter som riktar sig till allmänheten. Därför är vi intresserade av att skolan ligger så centralt som möjligt. Folkets hus skulle vara väldigt bra tycker vi. Då har vi dessutom kulturskolan i bottenvåningen som vi skulle kunna samarbeta med vad gäller till exempel samutnyttjande av lokaler och instrument.

Stark har skrivit till kommunstyrelsen där hon uttrycker folkhögskolans vilja att få hyra i Folkets hus. Stark anser att aktiviteter som pensionärsdans och filmvisning mycket väl kan fortsätta i Folkets hus även om folkhögskolan hyr de större samlingssalarna.

– Jag tycker också att vi uppfyller målet med ett Folkets hus i dess rätta mening om vi blir hyresgäst. Vi har löpande föreläsningar, teaterföreställningar och författarbesök där allmänheten bjuds in.

Det finns inga lokaler lediga åt folkhögskolan. Det svarar Folkets hus-styrelsen.

– Vi har haft tomma lokaler, men nyligen har Banverket hyrt kontorslokaler på övervåningen på sammanlagt nästan 250 kvadratmeter, säger Urban Eriksson från styrelsen.

Undervåningen hyr redan kulturskolan.

– Då har vi i stort sett bara logerna, danssalen, bion och Lillan kvar som är ledigt. De lokalerna vill vi inte hyra ut permanent till någon, de ska vara tillgängliga för allt föreningsliv. Skulle vi hyra ut även de största samlingssalarna så har vi ju i princip bara skola och kontor i huset och det är inte vår ambition.

– Men det handlar inte om att vi inte vill hyra ut till folkhögskolan, utan om att vi inte har tillräckligt med lokaler att hyra ut till dem.

Ritha Sörling (S), tillträdande ordförande i kommunstyrelsen, har svårt att se att kommunstyrelsen ska ha åsikter om Folkets hus uthyrning.

– Det är en fråga för föreningen själv att besluta om, säger Sörling.

Folkets hus har ett driftsbidrag från kommunen. Bidraget har varit 560 000 kronor, men har sänkts till 400 000 kronor för att föreningen fått ökade hyresintäkter. Att villkora driftsstödet till Folkets hus är inget Sörling förespråkar.

Mer läsning

Annons