Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till riksintag

Skolverket beviljar inte riksintag till Pihlskolans hotell eller restaurangprogram nästa läsår heller. Bildningsnämndens ordförande, Stefan Backius (V), talar nu om att kommunen måste arbeta med gymnasiet som en övergripande fråga för hela Hällefors.

Annons

– Att ha ett gymnasium på orten är av stor betydelse för att hela Hällefors ska leva. Kommunen måste vara attraktiv för ungdomar att studera i och om unga inte kan välja att läsa på gymnasienivå i Hällefors tvingas de till väldigt långa restider för att klara sina studier, mycket längre restider än vad andra jämförbara kommuner har, säger Backius.

Beklagligt

Att Skolverket inte beviljade riksintag på hotell eller restaurangprogrammen till höstterminen 2012 är beklagligt, anser Backius.

– Det är ett resultat av den skolpolitik som förs på nationell nivå, men jag har svårt att förstå hur de tänker i det här fallet.

Riksdagen bestämde tidigare att alla beslut om riksintag upphör att gälla från den 1 januari 2011. Nya ansökningar om riksintag fick göras. Hällefors beviljades då riksintag för höstterminen 2011 enbart på naturbruk/sportfisketurism och delar av industriprogrammet. Det blev nej till riksintag på restaurang/livsmedel och hotell/turism.

Ny ansökan nästa år

Nämnden beslutade ändå att köra restaurang/livsmedel i årskurs 1 i höst, dock ej hotell/turism, och göra en ny ansökan till nästa läsår 2012-2013 och nu blev det alltså avslag på riksintag från Skolverket även för nästa terminsstart.

Framtidens skola

Stefan Backius och bildningsnämnden vill nu diskutera framtidens gymnasieskola i Hällefors på en långsiktig och övergripande nivå. Samtalen ska inte bara vara en fråga i nämnden utan skolan ska lyftas fram i ett större tillväxtsammanhang.

– Vi är duktiga på många områden i Hällefors och vi måste diskutera vilka möjligheter vi har att tillvarata all den spetskompetens vi har lokalt för gymnasiala och eftergymnasiala utbildningar på orten, säger Backius.

Mer läsning

Annons