Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till vindkraft

Vindkraftsföretaget Triventus får nej från Försvarsmakten på en förfrågan att anlägga vindkraftverk i Hällefors kommun.

Annons

Försvarsmakten har svarat på en vindkraftsremiss för planer i ett mycket tidigt skede. Företaget Triventus, med huvudkontor i Falkenberg, har gjort en allmän undersökning, en rekognosering, om möjligheterna att anlägga vindkraftpark i ett stort område som omfattar kommunerna Hällefors, Filipstad och Storfors, det vill säga i både Örebro och Värmlands län.

– Vi övervägde om vi över huvud taget skulle svara. Området är så stort att det inte kändes som en seriös remiss. Risken är att vi röjer sekretessbelagda uppgifter, säger Cecilia Häckner på Försvarsmakten som handlagt ärendet.

Enligt Häckner rör det sig om ett drygt 12 kvadratmil stort område som berör flera län och kommuner. Nästan hela Hällefors ingår i området.

– Det här handlar inte om ett enskilt projekt. Det är inte realistiskt att bygga vindkraft i hela Hällefors kommun, säger Häckner.

Det är anledningen till Försvarsmaktens mer generella svar och att vindkraftsföretaget får ett nej. Från Försvarsmakten pekar man på att det finns en konflikt med riksintressen och intressen för totalförsvarets militära del inom det angivna området.

Försvarsmakten säger i yttrandet att vindkraftverk alltid riskerar att störa tekniska system av olika slag. Av sekretess-skäl kan man dock inte gå in på vad det rör sig om, men bedömer efter en teknisk analys att vindkraftsföretagets planer här kommer att medföra stora störningar.

Orrmösshöjden där ett annat vindkraftsföretag, Frisk vind, däremot fått klartecken från Försvarsmakten om att anlägga två vindkraftverk ligger i samma stora område som Triventus undersöker.

– Ja, det stämmer. I det specifika området Orrmosshöjden ser vi inga problem. Vi måste få in konkreta projekt för att kunna göra en seriös bedömning, säger Häckner.

Mer läsning

Annons