Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nils-Erik kan konsten att starta ett rally

I över 50 år har Nils-Erik Johansson varit funktionär åt Motorklubben i Hällefors. Men först nu är han medlem, dessutom hedersmedlem.

Annons
Hedrad. Nils-Erik Johansson har varit funktionär i rallysammanhang i 54 år. Nu är han hedersmedlem i Hällefors Motorklubb.

Tillfälligheterna gör livet. Inte trodde Nils-Erik han skulle tillbringa så mycket tid ute i rallyskogarna när han svarade ja på frågan från sin svåger Stig Brattlöv.

– Själv var Stig något av en allt-i-allo i Motorklubben. Det här var 1960 och jag hade precis träffat Ann-Britt, Stigs syster. Det fattades visst folk under ett rally, så vi ställde upp båda två.

På den vägen var det. Telefonsamtal med liknande frågor kom med jämna mellanrum. När familjen utökades med dottern Anki var det en trio som gav sig iväg till angiven plats.

– Då, när vi började som funktionärer, ordnades mycket bilorientering, och nattorientering.

Framför allt har Nils-Erik funnits i start- och målfållan. Han har god vana som tidkontrollschef.

– Flertalet vill helst stå ute på något sträcka, för att kunna ta del av rallyt i viss mån. I start och mål är det ju annorlunda.

Rally då och nu går nästan inte att jämföra. Mer än att det är bilar som kör och att det ska gå snabbt. Nu går det dessutom mycket snabbare.

– Mycket mer hästkrafter nu för tiden minsann. Det tekniska över huvud taget är helt annorlunda. Då jobbade vi med vanliga mekaniska stoppur. Nu är allt digitalt och man kan mäta skillnader på tiondels sekunder. Det gick ju inte förr.

Säkerheten har också fått en helt annan plats. Kraven är större och betydligt tuffare.

– Känns självklart. Men jag har haft tur. Under alla år har det inte inträffat något allvarligt. En och annan avåkning, visst, men inga personskador. Det känns skönt.

I alla väder, regn, snö och bitande kyla, har Sven-Erik, hustrun och även dottern tillbringat vid sidan av tävlingar.

– Anki var väl med i runt 25 år. Ann-Britt och jag skulle båda sluta efter 40. Men jag fortsatte visst...det är inte så lätt att säga nej.

Något brinnande bil- eller rallyintresse har inte varit drivkraften, utan föreningsverksamheten i sig. Få något att fungera. Nils-Erik har inte kört rally själv, inte åkt med heller, mer än vid kontroll av sträckor inför tävlingar.

– Jag har ju inte ens varit medlem i klubben. Ingen frågade och jag funderade aldrig på det. Men nu är jag det. Hedersmedlem.

Motorklubben i Hällefors har visat sin uppskattning liksom Riksförbundet genom att överlämna varsitt diplom och från Västra bilsportförbundet överlämnades en förtjänstnål i guld. Det är ju så, att på kort varsel har Nils-Erik nästan alltid ställt upp. När klubben stått utan folk timmarna innan det är dags för start har Nils-Erik varit en räddare i nöden.

Nu är det 54 år sedan svågern ställde sin fråga.

– Nog sätter jag punkt då jag nått 55. Tror jag.

Nils-Erik Johansson har prisats tidigare men då för sitt engagemang i skyttesammanhang. Bland annat finns Kungamedaljen i samlingen som Nils-Erik  tog emot ur Prins Bertils hand 1986.

Mer läsning

Annons