Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nostalgi i massor

Hundratals bilar, motorcyklar och mopeder. Skinnpaj, storblommiga byxdressar och frisyrer från när morsan var ung. Musik modell Elvis Presley och Tommy Steele. Det var nostalgistämning som hette duga på torget.

Annons
Tid för en fika. Det finns det förstås. Robin Karlsson, Sten Forsberg, Robin Bergström, Gunnar Hjalmarsson och Henrik Forsberg heter herrarna.

Klockan är strax efter tio på förmiddagen. Nostalgidagen har precis börjat och torget i Hällefors är platsen för detta.

Elin Adanko sitter hos frisören. Maria Johannesson har flyttat frisörsalongen till torget och nu hjälper hon Elin att få det rätta stuket på frisyren.

– Jag ska vara med i modevisningen senare i dag, förklarar Elin.

Joakim Larén och Bengt Sandberg har påbörjat dagens arbete. De är nämligen domare i veteranfordonsutställningen i dag.

– Vi tittar på lack, inredning, motor, underrede och bilens helheltsintryck, säger Joakim. Helhetsintrycket är väldigt viktigt, framförallt om ägaren har ändrat och byggt om bilen. Att ändå få helheten att se bra ut då är viktigt.

Fortfarande rullar det in fler fordon på torget. Johnny Eriksson har precis parkerat sin Cadillac Eldorado. Nu är det solstolen som plockas fram.

– Jag körde från Karlskoga i morse. Fällde ned suffletten först i Grythyttan. Det var ordentligt kallt på morgonen och dessutom glömde jag jackan där hemma. Men nu är det skapligt väder, säger Johnny.

En Chang Jiang 750M1M rullar in bland veteranmotorcyklarna. Det är Jorma Nikitin som kommer med sin sidovagnsmotorcykel. Hojen är en import från Kina och den tid då Jorma jobbade i Peking.

Ett lastbilssläp fungerar som utomhusscen för dagen. Den somaliska barnkören har nyss sjungit, allsången är också avklarad och rockabilly-bandet The Jukebox har bjudit på musik från förr.

Nu är det Elin och hennes kamrater i modegruppen att göra sitt. Kläder och frisyrer visas upp i ett rasande tempo, allt inramat av dans och speakerröst. Publiken applåderar. Människor trivs.

Nästa höjdpunkt: cruisingen. Från V8:or till tvåtaktare. Här finns alla typer av fordon och motorstyrkor representerade. Kortegen ger sig iväg längs publikkantade gator. Senare på kvällen väntar nostalgidans i Krokbornsparken.

En sak är klar: Hällefors vet hur en nostalgidag ska genomföras.

Cruising i Hällefors centrum. En grön Buick i täten på Sikforsvägen.
Kärleksparet som gillar 50-tal. Tommy Olausson och Emmelie Berg trivs bland jänkare och V8:or.
Det ska köras med stil. En Ferrari heter duga. Harry Skog och Emmelie Ridnert redo för bilkortege i Hällefors.
Modeshow på scenen. Med byxdress och attityd gjorde Victoria Alfredsson och Anna Schuster succé.
Han sjunger om det ljuva raggarlivet. Per i Vråa är artistnamnet.
Elvis is The King. Det tycker Johnny Eriksson och Pentti Ekström. Baksätet tillhör en Cadillac.
En tuff sak i rostskyddsrött.  Rasmus Hammar heter ägaren av Chevan 3100-57.  Erik Svenblad heter kompisen.
Tid för en fika. Det finns det förstås. Robin Karlsson, Sten Forsberg, Robin Bergström, Gunnar Hjalmarsson och Henrik Forsberg heter herrarna.
Håret är huvudsaken. Elin Adanko får frisyren fixad av Maria Johannesson.

Mer läsning

Annons