Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har en ny Boab-styrelse valts

Nu är en ny Boab-styrelse vald.
- Det blev fel förra gången och vi tvingades göra om, säger Siv Sander (S), ordförande i fullmäktige.

Annons
Ett extra kommunfullmäktige krävdes på tisdagen för att en giltig bolagsstyrelse för Boab skulle kunna väljas.

Det var i juni 2013 som fullmäktige i Hällefors beslutade att tillsätta en ny styrelse för det kommunala bostadsbolaget Hällefors bostads AB, Boab.

Boab är ett helägt kommunalt bolag. I KF-beslutet i juni bestämde fullmäktige att föreslå den nya namngivna styrelsen för bolagsstämman som ombudsinstruktion vid stämma. Det var där ett fel begicks.

- Vi skulle inte skickat förslag på den nya styrelsen till stämman utan beslutet om ny styrelse i Boab skulle ha tagits i fullmäktige direkt. Det är vad som gäller när bolaget har en enda hundraprocentig ägare, alltså kommunen i detta fall, säger Christina Johansson (M), kommunalråd i Hällefors.

Bolagsverket meddelade kommunen att ett fel i beslutsgången hade skett och därmed krävdes nu ett nytt fullmäktigemöte för att en bolagsstyrelse skulle kunna väljas. 

Dessutom entledigades inte den gamla styrelsen i fullmäktige i juni när förslaget skickades till bolagsstämman.

Nu har den gamla styrelsen entledigats och en ny styrelse har därefter valts.

Den nya styrelsen i Boab är: Ordförande: Bertil Johnson (GL). Vice ordförande: Kees Meijering (S). Övriga: Allan Myrtenkvist (S). Hans Linder (M). Vakant (HOB eller C).

På det extrainkallade KF-mötet, som hölls på tisdagskvällen, deltog 24 av 31 ledamöter och bland annat uteblev Vänstern helt från mötet.

V motiverade bojkotten bland annat med att de ansåg det var slöseri på skattepengar att ha ett extra KF enbart för att tillsätta styrelsen. Detta beslut kunde tas på ett ordinare KF-möte i stället när alla arvoderade politiker ändå är samlade, framhöll V.

- Arvode till förtroendevalda utbetalas per påbörjad halvtimme, med andra ord kommer fullmäktigeledamöterna få arvode för en halvtimme för dagens extra-kf, berättar Mathias Brandt, kommunsekreterare.

Mer läsning

Annons