Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska årets kolmila tändas

År 1985 kolades den första milan i Hagen i Silvergruvan. På fredag kväll ska årets kolmila tändas där.

Annons

Det är Torpcirkeln Silfvergrufvan som ansvarar för och sköter kolmilorna. De första milorna var resmilor. 1991 prövades en skorstensmila. Sedan har det varit både liggmilor och resmilor men från år 2001 enbart liggmilor, alltså milor med liggande ved.

Som alltid när Torpcirkeln Silfvergrufvan milar så bjuds det också på en massa underhållning, såväl musikalisk sådan som ätbar. Stekta kolbullar med fläsk och lingon är en stående och populär maträtt på menyn i skogens kök. En kväll arrangeras sillkväll.

Till tändningskvällen är musikern Bo Persson inbokad. Sedan väntar musik under lördagar och söndagar till helgen 6–7 september. På programmet står Gullarbergs kvartett, Beste Far och Inger, Deje dragspelsklubb, Dixie Tolks, Sunne-Gräsmarks dragspelsklubb, Bo Persson/Enar Nilsson, Billy Opel och Larssons favoritkvartett, Krumelurerna, Sundströms kvintett, Bengan Trio samt Ljusnarsbergs dragspelsklubb.

I november 1985

samlades ett gäng intresserade silvergruvsbor till en träff för att starta en förening i syfte att inventera gamla torp. Initiativtagare var Erik Gustavsson och arbetet med torpinventeringar påbörjades. För att finansiera detta föreslogs att en mila skulle kolas.

Mer läsning

Annons