Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Fricwelds skulder förhandlas

Nu ska betalningen av Friwelds skulder förhandlas. Det handlar om fordringar på Fricweld på 10-11 miljoner kronor. Förslaget är att fordringsägarna får 25 procent av sina krav.

Annons

Det var i höstas som Fricweld beviljades en företagsrekonstruktion. Företaget har en tid haft ekonomiska bekymmer med en verksamhet som inte har visat plusresultat och med betalningssvårigheter som följd.

Den 15 juni sker ett borgenärssammanträde i tingsrätten där en så kallad ackordsförhandling nu ska ske. Med förslaget att 25 procent av skulder ska betalas.

– Godkänns förslaget, som betyder att ungefär 2,5 miljoner kronor av skulderna betalas, är förutsättningarna för Fricweld att fortsätta sin verksamhet avsevärt förbättrade, säger Börje Andersson, rekonstruktör för Ackordscentralen Väst.

– Fricweld har under rekonstruktionstiden skapat ett läge där man inte längre driver verksamheten med förlust. Man har sänkt sina kostnader, bland annat genom personalnedragningar, och samtidigt ökat sina volymer där även flera nya kunder har tillkommit.

– Men det är en konjunkturkänslig bransch som Fricweld verkar i. En nedgång i bilbranschen och för Volvo märks direkt hos Fricweld.

Om ackordsförslaget godkänns bedömer Börje Andersson att företagsrekonstruktionen av Fricweld därefter kommer att kunna avslutas i sommar.

Om Fricweld skulle begäras i konkurs bedöms bristen i konkursboet bli 21,5 miljoner kronor. Fricwelds huvudverksamhet är tillverkning av kolvstänger och hydraulikkomponenter. Fricwelds kunder är främst den tunga fordonsindustrin.

Mer läsning

Annons