Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska gästgiveriet ge vinst igen

Affärsplanen är klubbad och färdig att köra igång. Om tre år ska Grythyttans gäst­giveri redovisa vinst igen.
– Den 1 maj trycker vi på knappen och kör i gång, säger Mia Spendrup, blivande vd för gästgiveriet.

Annons
Öppnar dörren för nysatsning. – Att få ta ansvar för Grythyttans gästgiveri och dess utveckling fyller mig med stolthet, säger Mia Spendrup, blivande vd för gästgiveriet.

Ryktena om att Spendrups ska köpa gästgiveriet i Grythyttan har cirkulerat i månader. I måndags blev det officiellt: Familjen Spendrup köper gästgiveriet av familjen Ljungberg. Köpesumman är hemlig.

– När vi fick erbjudandet om att överta gästgiveriet så bestämde vi oss ganska snabbt att det ville vi göra.

Inom kort skrivs nu köpekontraktet under. Och den 1 maj äger Spendrups gästgiveriet. Nu ska det satsas ordenligt här, berättar Mia Spendrup. Exakt hur satsningarna ska se ut och hur mycket pengar som ska investeras i anläggningen de närmaste åren berättar hon däremot inte:

– Vi har ett färdigt affärskoncept men detaljerna om detta avslöjar vi inte ännu.

Mia Spendrup talar varmt om den goda atmosfären på gästgiveriet och om platsens rika historia. Hon framhåller styrkan i varumärket Grythyttans gästgiveri.

– När vi övertog Loka brunn så var den anläggningen i princip osynlig. Vi bestämde oss för att vi skulle sätta Loka brunn på kartan och det har vi gjort. Men Grythyttan och gästgiveriet finns redan på Sverige-kartan. Gästgiveriet har ett väl inarbetat varumärke och det varumärket ska vi nu förädla och utveckla så att anläggningen får tillbaka sin själ och sin glans från förr igen.

Det har varit lönsamhetsproblem för Grythyttans gästgiveri under de senare åren. En låg gästbeläggning har varit ett bekymmer.

Mia Spendrup talar om att antalet gästnätter här måste dubblas. Minst. Och att det måste till fler konferensbokningar och ett ökat antal dagsbesökare. Mycket behöver och ska göras för att få ordentlig snurr på verksamheten igen.

– Vi har med oss en stor kunskap från de år som vi har jobbat med att utveckla Loka brunn. Vi har som mål att gästgiveriet ska vara lönsamt inom tre år, att vi ska locka fler och nya besökare hit samt skapa en större bredd på de målgrupper vi ska rikta oss till.

Med köpet av gästgiveriet övertar Spendrups en personalstab på 16 tillsvidareanställda samt extrapersonal. I köpet ingår också ett tjugotal olika fastigheter.

Att Spendrups nu får två anläggningar, i Loka och i Grythyttan, så nära varandra ser Mia Spendrup stora samverkansfördelar med. Här kommer det att finnas samordningsvinster i framtiden är hon övertygad om. Även om Loka brunn och Grythyttans gästgiveri blir två separata verksamheter så ska anläggningarna ingå i ett gemensamt bolag.

Den nya vd:n för gästgiveriet ser nu framåt med tillförsikt och glädje.

– Jag känner stolthet i uppdraget som vi har fått att ansvara för gästgiveriet. Och nu har vi, tillsammans alla vi som jobbar här, massor att göra de närmaste åren för att gästgiveriet ska bli ännu bättre.

Kocken Jonas Melin fixar äggröran  till nästa dags frukost. Spendrups övertar nu ansvaret för  16 anställda.

Mer läsning

Annons