Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska morgondagensskolvägar kartläggas

Med den nya enhetliga grundskolan i Hällefors så kommer många barns väg till och från skolan att bli annorlunda. Nu ska framtidens skolvägar kartläggas för att öka säkerheten på dessa vägar.

Annons

Hällefors kommun har fått 50 000 kronor från Trafikverket. Med de pengarna ska kartläggningsprojektet av de nya skolvägarna som uppstår när Skola 2010 är klart att genomföras.

– Undersökningen omfattar hela grundskolan. Eleverna ska berätta vilka vägar de använder till och från skolan samt vilka områden de ofta befinner sig på i sin fritid, berättar Mathias Brandt, verksamhetsutvecklare på bildningsförvaltningen.

Muntligt och digitalt

De yngre eleverna deltar i undersökningen muntligt medan de äldre ska arbeta med en digital karta där de markerar sina skolvägar.

Fokus i kartläggningen ska vara på eleverna. De ska även ange platser som de upplever som riskfyllda, otrevliga eller som de anser vara bra. De får också ge förslag på förändringar och förbättringar i trafikmiljön. Även föräldrar och personal på skolorna ska ges möjlighet att påverka de framtida skolvägarna.

Större mönster

–Vilka vägar eleverna använder är förstås väldigt individuellt. Men med kartläggningen bör vi få fram vissa större mönster, till exempel var många elever korsar riksvägen och vilka korsningar som kanske används av många elever.

Politisk fråga

I höst ska arbetet med kartläggningen starta på skolorna. Sedan ska det sammanställas. Vad som därefter sker är en politisk fråga. Resultatet presenteras för politikerna och om sedan åtgärder av skolvägar ska ske är det ett projekt som i så fall kräver en egen budget.

Även Grythyttans skola är med i trafiksäkerhetsprojektet men jobbar med skolvägar i Grythyttan i stället.

Mer läsning

Annons