Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska personalen få arbetskläder

Före sommaren ska anställda inom kommunens omsorg få arbetskläder. Ett löfte som låtit vänta på sig.

Annons

Det har tagit tid. I många år har flera arbetsgrupper inom personalen i kommunens omsorg efterfrågat och krävt arbetskläder. Hittills har de anställda fått använda sina egna privata kläder.

I februari 2013 gick omsorgsnämnden ut och deklarerade att all omsorgspersonal skulle erbjudas arbetskläder. För att klara detta hade 415 910 kronor vikts till ändamålet i budgeten.

Inget hände. I somras kontaktade fackförbundet Kommunals skyddsombud Arbetsmiljöverket.

”Vi känner att vi behöver er hjälp att få kommunen att förstå att detta är en angelägen fråga” skriver skyddsombudet bland annat till Arbetsmiljöverket. Det som oroar personalen är att flera vårdtagare bär på smittor som riskeras föras vidare då de egna kläderna inte alltid kan tvättas i 60 grader.

Arbetsmiljöverket har tittat närmare på kommunens omsorg och bland annat påpekat att personalen bör ha tillgång till arbetskläder.

Och nu börjar det hända något. Enligt tf omsorgschef Ingrid Holmgren ska personalen ha tillgång till arbetskläder före sommaren:

– En central upphandling är på gång. Den sker tillsammans med bland annat Örebro kommun. Jag har ringt upphandlaren och fått detta besked.

Regler kring arbetskläder

Arbetsmiljölagstiftningen skiljer på arbetskläder och skyddskläder. Inga regler säger att arbetsgivaren ska stå för arbetskläder. Däremot är arbetsgivaren skyldig att tillhandahålla skyddskläder. Om skyddskläder behövs är en bedömningsfråga.

Mer läsning

Annons