Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu skrivs förslaget till policyn om igen

Efter kritiken från Nils Funcke i Statens Yttrandefrihetskommitté skrivs förslaget till en ny mediapolicy om ännu en gång.
– Vi tar till oss av Funckes kritik och skriver nu en policy efter Funckes alla riktlinjer, säger Annalena Järnberg (S).

Annons

Det var i februari som ett förslag på en ny informations- och kommunikationspolicy skickades på återremiss av ett kritiskt kommunfullmäktige. Till kommunstyrelsens möte på tisdag den 24 april skulle ett omarbetat policyförslag tas upp.

– Synpunkter har riktas även mot det omarbetade policyförslaget i media. Vi tar till oss av kritiken och har bett förvaltningen att skriva om policyförslaget en tredje gång så att det nu blir rätt en gång för alla, säger Järnberg.

Detta tredje policyförslag presenteras alltså på kommunstyrelsens möte på tisdagen.

Det var framförallt den här meningen som fick kritik i det allra första policyförslaget: ”När medarbetare har eller har haft kontakt i sitt arbete med massmedia bör de alltid informera närmaste chef eller informationsansvarige om det.” Såväl politiker som Nils Funcke framförde den gången kritik som gjorde att policyn gick på återremiss.

Till förslag nummer två var ovanstående formulering struken. En del andra förändringar i ordval och omdisponeringar av innehållet i det nya förslaget hade också skett. Men när NA förra veckan bad Funcke att läsa igenom även policyförslag nummer två sågade experten också detta dokument på flera punkter. Den viktigaste invändningen Funcke hade var att det saknades en beskrivning av meddelarskyddet, alltså de anställdas rätt att på egen hand och anonymt kunna kontakta media.

Funckes kriktik mot bristerna i det nya policyförslaget presenterades i NA i fredags och hela förslaget skrivs nu därför om en gång till innan det ens har nått kommunstyrelsens bord.

I ett gemensamt pressutskick från den styrande majoriteten i Koalition 2014 (S, HOB, V och C) framhålles dessutom att Hällefors kommun, tack vare stort engagemang från Nils Funcke och från media, snart kommer att ha ”landets bästa informations- och kommunikationspolicy”.

Mer läsning

Annons