Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu startar stora skogsplanterinng

En miljon skogsplantor ska sättas i marken i skogarna kring Hällefors. Stora Enso inleder arbetet denna vecka. En del genom en miljövänlig metod.

Annons
Så här ser snytbaggen ut.

Från norra delen av Hällefors kommun, mot dalagränsen, till söder om Grythyttan. Stora arealer skogsmark ska planteras berättar Petra Silfver, skogsvårdsledareinom Stora Enso skog.

– Hoten mot de nyplanterade träden är många. De kan råka ut för torka, sorkangrepp eller frost. Värst av allt är kanske snytbaggen, säger Petra Silfver.

Den som avverkar är enligt skogsvårdslagen skyldig att återställa skogen, vanligast sker detta genom plantering.

Planteringssäsongen har startat och pågår till oktober. I Sverige planteras 380 miljoner skogsplantor, av dessa står Stora Enso skog för 40 miljoner. I Hällefors kommun runt 1 miljon plantor.

– För att minska risken för angrepp av snytbaggen finns en ny miljövänlig metod vi använder oss av, säger Petra Silfver.

Ett beläggningsskydd (conniflex) innebär att plantorna först sprayas med lim på stammen och därefter med finkornig sand. Detta hindrar snytbaggen att komma åt barken.

– Erfarenheterna hittills är att skyddet fungerar väldigt bra, säger Silfver.

Omkring en tredjedel av planteringen i Hälleforstrakten sker enligt den miljövänliga metoden.

De här plantorna är på väg att får sitt skydd mot snytbaggen. I limmet på plantorna sprutas sedan sand på som ska hålla skadeinsekten borta.

Snytbaggen

Snytbaggen är en 8-14 mm lång insekt och lever i hela landet. Den gnager på tunnbarkiga barrträd.

Snytbaggen lockas av doften från färska stubbar. Risken för angrepp är störst de två första två-tre åren efter avverkning.

Källa: Skogsstyrelsen

Mer läsning

Annons