Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny finsk förening bildad efter konflikter

Sarastus heter den nystartade finska föreningen i Hällefors. Medlemmarna i Sarastus har lämnat Hällefors finska förening och i stället bildat en egen finsk förening.

Annons
Sarastus i sin klubblokal i Centrumhuset. Här har föreningen startat upp många verksamheter.

– Sarastus betyder översatt till svenska ”gryning”, och det är så vi vill att föreningen ska vara. Att den ska vara starten på något helt nytt, berättar Veikko Mäkinen som är ordförande i Sarastus.

Veikko Mäkinen berättar om en tid av personkonflikter i Hällefors finska förening. Konflikter som ledde till att Sarastus bildades för några veckor sedan.

– Vi hade olika åsikter om vissa saker i Hällefors finska förening, som till exempel hur föreningen styrs och organiseras. Men det vill vi lägga bakom oss nu. Vi hade ett möte och kom fram till att det finns ett behov av en egen ny finsk förening i Hällefors och nu har vi cirka 50 medlemmar.

Sedan beslutet att bilda en ny förening togs har allt gått mycket fort. Sarastus har redan ordnat med en egen klubblokal i källaren i Centrumhuset. Sarastus har också blivit medlem i Riksförbundet för de finska föreningarna i Sverige samt tar plats i kommunens samverkansgrupp kring Hällefors kommuns uppdrag att kommunen ska fungera som ett finskspråkigt förvaltningsområde.

– Vi har massor av olika aktiviteter i gång redan. Som seniordans, gymnastik, berättarträffar, pyssel och flugbindning. Vi hade en karaoketräff häromkvällen som lockade 60 personer. Och vi hoppas få i gång en bra barn- och ungdomsverksamhet också framöver, säger Veikko Mäkinen.

Beslutet att bilda en egen finsk förening i Hällefors känns helt rätt tycker Veiko Mäkinen. Han får medhåll av Saini Ylitalo och Tuula Ahola.

– Det har varit en jobbig tid men vi vill inte bråka om det som har varit eller om vem som hade rätt eller fel. Det tar bara en massa energi och det är onödigt. Nu ser vi bara framåt med Sarastus och det känns fint, säger Tuula Ahola.

Matti Nylund är ordförande i Hällefors finska förening. År 2012 hade Hällefors finska förening 140 medlemmar.

Efter avhoppen till Sarastus är medlemsantalet i finska föreningen nu nere i cirka 90 personer.

– Det är tråkigt att det blev så här, men samtidigt var det nog lika bra att vi gick skilda vägar. Vi tog bort sektionerna för att föreningen skulle bli en helhet. Sektionerna kändes allt mer som egna föreningar i föreningen och vissa sektioner kunde inte se helhetsperspektivet för föreningen tyckte vi, säger Matti Nylund.

Tidigare organiserades Hällefors finska förening med en huvudstyrelse samt olika verksamhetssektioner med egna styrelser och egna föreningskassor. Nu består Hällefors finska förening enbart av en enda styrelse och en enda föreningskassa.

Mer läsning

Annons