Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny lag kan ge ökad valfrihet i vården

En miljon kronor vill omsorgsnämnden ha av Socialstyrelsen för att undersöka möjligheterna till att utveckla valfriheten för brukare och patienter inom verksamheterna.

Annons

– Ansökan gör vi med tanke på riksdagens lag om valfrihetssystem inom social-tjänsten. Vi ska se över kostnaderna i alla våra verksamheter, berättar Ulrika Mellkvist (C), ordförande i omsorgsnämnden.

LOV-lagen ska ge brukare och patienter större möjligheter att själva välja utförare av vård- och omsorgstjänster. Exakt hur denna princip kan tillämpas i Hällefors är inte klart ännu.

Inte fått klartecken

För det första har omsorgen ännu inte fått klartecken från Socialstyrelsen om de utredningspengar som de har sökt är beviljade. För det andra måste sedan också utredningen vara genomförd innan ett bra beslutsunderlag finns för politikerna att ta ställning till.

– Vi kan även efter undersökningen säga nej till det här eller bestämma vilka delar i verksamheten där vi tycker detta system kan fungera, till exempel i vissa servicetjänster.

Nämnden enig

Det var en enig omsorgsnämnd som bestämde att pengarna, ett så kallat stimulansbidrag för att förbereda och utveckla valfrihetssystem inom LOV, ska sökas. Beviljas bidraget ska expertis inom området köpas in från en utomstående part.

– Hela vår verksamhet tjänar på en sådan här utredning i vilket fall. Att se över och granska de kostnader vi har är alltid nyttigt.

Saker som ska undersökas är ersättningsnivåer, organisation, vilka verksamheter som skulle kunna involveras och hur verksamheter fungerar om de konkurrensutsätts och om de kan effektiviseras. I utredningskostnaderna ingår även utbildningsinsats er och information till allmänhet, brukare och företag.

Mer läsning

Annons