Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny policy: Tala med chefen innan du talar med medierna

Anställda inom Hällefors kommun rekommenderas att först tala med sin chef innan de har kontakt med media. Det föreslås i en ny informationspolicy som kommunfullmäktige fattar beslut om i dag.

Annons

Vid senaste mötet inom kommunstyrelsen bestämde politikerna att anta en ny policy för information och kommunikation. Den tar bland annat upp kommunens kontakter med media och hur de ska skötas. Bland annat uppges att en medarbetare som har eller har haft kontakt i sitt arbete med massmedia bör alltid informera närmaste chef eller kommunens informationsansvarige om det.

"Inget konstigt"

Ks-ordförande Ritha Sörling (S) anser inte att detta är uppseendeväckande.

– Det står bör. Här finns inget krav. Om man läser hela stycket är detta inget konstigt, men kan möjligen missuppfattas om det rycks ur sitt sammanhang.

Sörling betoner att kommunen inte vill tysta sina anställda.

– Absolut inte. Vi vill ha en öppen attityd till pressen och media över huvud taget. Om någon har kritik att framföra och vill gå ut i pressen är det inget kommunen säger något om.

Kan du förstå att skrivningen i dokumentet ändå uppfattas som kontroversiell?

– Ja, jag har förstått det eftersom tidningar hör av sig. Men läser man helheten är det rimligt. Egentligen handlar detta om information i största allmänhet och vikten av att dela information. Att chefer informerar neråt till sina medarbetare är viktigt, men även det omvända.

Tror att förslaget går igenom

Ritha Sörling tror inte att förslaget strider mot yttrandefriheten och därmed grundlagen.

– Det är jätteviktigt att anställda får och kan säga vad de tycker. Det får och kan de även i fortsättningen.

Förslaget till ny informations- och kommunikationspolicy tas upp i kommunfullmäktige i dag.

– Jag kommer själv inte att delta i mötet, men jag hoppas inte det blir några problem att få igenom förslaget, säger Sörling.

Mer läsning

Annons