Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny rening på prov vid vattenverket

Ett test med en infiltrationssbassäng sker just nu vid vattenverket i Jeppetorp. Om reningsprocessen byggs ut med en fullskalig bassäng handlar det om investeringar på flera miljoner kronor.

Annons

– Vattnet vid vattentäkten innehåller järn och mangan som ska tas bort och vi provar att göra det i en provinfiltreringsbassäng, berättar Gunnar Berglund, VA-chef på Bergslagens kommunalteknik, BKT.

Höga manganhalter, ofta tillsammans med höga järnhalter, är vanligt i grundvattentäkter. Manganhaltigt vatten riskerar genom utfällning att sätta igen vattenledningar och orsaka missfärgningar av tvätt.

Nya brunnar

Nya uttagsbrunnar borras också och BKT undersöker möjligheterna att etablera reservvattentäkter, bland annat i Storsand.

– Vi måste ha alternativ för vattenförsörjningen i Hällefors om något skulle ske med vattentäkten i Jeppetorp, säger Stefan Lundqvist, förbundschef på BKT.

Att riksväg 63 passerar vid vattentäkten Jeppetorp gör att det finns en viss risknivå. Vattenflöden i sig kan dessutom förändras med tiden varför alternativ för en långsiktig vattenförsörjning alltid måste finnas.

Miljoninvestering

Med bassängen skapas ytterligare en filtreringsnivå av grundvattnet. Utvärdering av försöket sker kontinuerligt och eventuellt byggs en fullskalig infiltrationsbassäng vid vattentäkten i ett framtida skede. Det är i så fall en investering på flera miljoner kronor. Men andra lösningar för att sänka manganhalten i vattnet kan lika gärna bli aktuella.

Försöket med bassängen märks redan i Grythyttan. Förut tömdes och rengjordes vattentornet i Grythyttan nattetid med relativt täta tidsintervaller. Med reningsbassängen, som ger vattnet en högre kvalitet, behöver tornet inte rengöras lika ofta.

Mer läsning

Annons