Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny storm runtFormens hus

Flera styrelseledamöter avgår efter ett kontroversiellt beslut i Stiftelsen Formens hus. Kommunalrådet Ritha Sörling (S) är en av dem.

Annons

Styrelsen i Stiftelsen Formens hus har beslutat att ge andra intressenter, förutom Hällefors kommun, möjlighet att föreslå hur stiftelsens samlingar och verksamheter ska förvaltas och drivas. Ett beslut som fått flera styrelsemedlemmar att avgå.

En arbetsgrupp för Formens hus, med bland annat Ritha Sörling (S), kom tidigare i år fram till att Hällefors kommun skulle ta över stiftelsen Formens hus alla skulder samt att kommunen skulle få egen majoritet i stiftelsens styrelse.

Nyligen beslutade kommunstyrelsen att gå på arbetsgruppens linje – att kommunen övertar det lån som stiftelsen Formens hus har. Men det vill inte stiftelsen.

Tre avgårI ett pressmeddelande berättar stiftelsen att de har beslutat att ge ett par andra intressenter möjlighet att föreslå hur man skulle kunna förvalta och driva stiftelsens samlingar och verksamheter. Ett beslut som fått styrelsemedlemmarna Ritha Sörling, Stefan Backius och Frank Poot att lämna sina poster.

Vad det här har för betydelse för ärendet när det hamnar i kommunfullmäktige är just nu oklart.

En arbetsgrupp har bildats för att värdera de andra intressenternas förslag och jämföra med Hällefors kommuns förslag. Vice ordföranden Peter Åström tar tills vidare över förre ordförandens roll.

Skulder utredsExakt hur stora skulder stiftelsen har ska utredas. Det finns bland annat ett lån på 5,5 miljoner kronor som stiftelsen, med kommunen som borgensman och med kommunfullmäktiges godkännande, tog år 2006.

I stiftelsens styrelse ingår Hällefors kommun, Svensk Form och Svensk industridesign.

Mer läsning

Annons