Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avgifter för livsmedelskontroll

Timtaxan för offentlig livsmedelskontroll föreslås bli högre, men kontrolltiden ska minskas.

Annons

Kommunstyrelsen i Hällefors säger ja till förslaget om nya avgifter för livsmedelskontroller som presenteras av Bergslagens miljö- och byggnämnd, BMB.

En ny taxa har tagits fram i landets samtliga kommuner då Livsmedelsverket gett ut en ny vägledning. Beräkningsmodellen BMB använt är framtagen av SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Timtaxan föreslås höjas från 800 till 995 kronor. BMB påpekar att ökningen inte innebär ökade kostnader för flertalet av berörda anläggningar. Kontrolltiden sänks nämligen. För mindre verksamheter, som förskolor, skolor och äldreboenden, blir avgifterna lägre.

Förslaget till ny taxa innebär också att det blir en fast årlig avgift som får tas ut i förskott. Detta opponerar sig Christina Johansson (M) emot. Hon vill att avgift för livsmedelskontroll ska betalas först då kontrollen utförts. Något gehör för detta fick Johansson inte bland hälleforspolitikerna.

Samtliga kommuner som ingår i BMB (Hällefors, Nora, Lindesberg, Ljusnarsberg) ska godkänna taxan. Målet är att den ska börja gälla 1 januari 2012.

Mer läsning

Annons