Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya omsorgschefen köptes ut av Lekeberg

Det har stormat kring omsorgscheferna i Hällefors under senare år. Nu anställer kommunen en ny omsorgschef. Det visar sig vara en chef som fick sluta på Lekebergs kommun på grund av samarbetssvårigheter och som köptes ut med 40 månadslöner, motsvarande 1,9 miljoner kronor.

Annons

Efter 12 år som vård- och omsorgschef i Lekeberg tvingades Anna-Karin Bergstén sluta på grund av kommunikationsproblem mellan henne och kommunchefen Eva Jonsson. När det inte gick att lösa köpte Lekebergs kommun ut henne för cirka 1,9 miljoner kronor.

Det hände 2010.

Men den här historien är inget som oroar eller avskräcker de styrande politikerna i Hällefors från att anställa henne som omsorgschef.

”Hon har varit väldigt öppen”– Hon har varit väldigt öppen med det som hände i Lekeberg. Och om jag ska vara riktigt ärlig: Vem har inte haft kommunikationsproblem? säger Ulrika Mellkvist (C), omsorgsnämndens ordförande.

Ulrika Mellkvist befarar inte att det kommer att gå likadant i Hällefors som i Lekeberg och att det då kommer kostar kommunen miljontals kronor.

– Sånt här har ju alltid två sidor, vi är fullt medvetna om det som hände i Lekeberg och om fem år kanske jag ångrar rekryteringen. Men nu känns den helt rätt.

Har gjort mycket braAnna-Karin Bergstén har gjort mycket bra inom äldreomssorgen i Lekeberg, menar Ulrika Mellkvist.

– Hon har jobbat mycket med värdegrunder och det behöver vi verkligen någon med goda erfarenheter av.

I Hällefors har det varit en turbulent period där ett antal omsorgschefer börjat och slutat med förhållandevis korta intervaller. Senaste tiden har kommunchefen gått in som ställföreträdande.

– Vi är i en svacka i Hällefors. Det är en tuff position att vara chef på den här nivån inom omsorgen, och det är ingen enkel verksamhet, menar Ulrika Mellkvist.

Anna-Karin Bergstén börjar 10 september och då är det en visstidsanställning under två år, med möjlighet till förlängning.

Mer läsning

Annons